Doe mee aan de leerexpeditie Risicobenadering

Voor de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie
Archiveren by design
30 maart 2022

Na een geslaagde leerexpeditie Archiveren by Design organiseert het Nationaal Archief een nieuwe leerexpeditie Risicobenadering voor informatiebeheer. In de expeditie gaat een zelfsturend en zelflerend team van informatieprofessionals uit verschillende organisaties op onderzoek naar deze vraagstukken en koppelt dit aan de eigen praktijk. De startdatum van de leerexpeditie Risicobenadering is 14 april. Aanmelden kan nog!

Risicobenadering toepassen op archief 

Binnen elke organisatie is sprake van risico’s van en voor de duurzame toegankelijkheid van informatie. Maar welke risico’s zijn dat dan? Hoe kun je die risico’s wegen aan de hand van een methode en criteria die passen bij de eigen organisatie? Het uitvoeren van een risicobenadering op informatie blijkt in de praktijk complex. Het idee van ‘kans x impact = risico’ lijkt lastig toe te passen op een archief.

Samen op zoek naar expertise

Waar binnen of buiten het eigen werkveld zit expertise op het gebied van risicobenadering? Welke best practices zijn er al, wat kunnen we van elkaar leren? In de expeditie staan vraagstukken van de deelnemers centraal en maken we samen het reisplan om tot antwoorden te komen. Onderweg naar het einddoel zoeken we praktijkvoorbeelden en experts op, gaan we in gesprek en analyseren we de voorbeelden. De begeleiders van het Nationaal Archief brengen de mensen samen en faciliteren reflectiemethoden en ondersteunen de deelnemers tijdens de leerexpeditie.

Voor informatieprofessionals

De expeditie staat open voor informatieprofessionals of soortgelijke functies die actief werken aan de verbetering van de duurzame toegankelijkheid van informatie. En die willen weten wat risicobenadering daarin kan betekenen. Ervaringen daarmee, motivatie, een onderzoekende en nieuwsgierige houding zijn belangrijk voor deelname aan deze expeditie. Naast meereizen als expeditielid, geven deelnemers elkaar ook een kijkje in de praktijk van de eigen organisatie. Ook gaan ze  aan de slag met opgedane inzichten.

Aanmelden

De leerexpeditie risicobenadering loopt van april t/m oktober 2022 (m.u.v. juli en augustus). Voor meer informatie en voor aanmelden, neem contact met ons op via het contactformulier archiveren.