Handreiking Archiveren by design: eerste onderdelen nu online

Samen aan de slag met deze werkvorm
Animatie archiveren by design
4 april 2022

De belangstelling voor archiveren by design groeit. In de kennisbank van het Nationaal Archief zijn de eerste onderdelen van de handreiking Archiveren by design gepubliceerd. De handreiking is ontwikkeld om overheden op weg te helpen bij het toepassen van archiveren by design in de eigen organisatie. Als hulpmiddel bij het duurzaam toegankelijk maken van informatie.

Wat is archiveren by design

Archiveren by design betekent dat tijdens het ontwerpen, kopen, bouwen, inrichten en/of aanpassen van informatiesystemen, etc. ook de passende maatregelen worden bepaald en geïmplementeerd waardoor de informatie in het systeem duurzaam toegankelijk wordt en blijft. Zie ook de animatie op YouTube over archiveren by design.

Praktische insteek

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe organiseer je archiveren by design? Hoe pak je het aan? En welke expertise is nodig? Allemaal vraagstukken die in de handreiking aan bod komen. Daarbij is gekozen voor een praktische insteek; de handreiking is namelijk grotendeels gebaseerd op best practises. Ook bevat het enkele praktijkvoorbeelden. Op dit moment zijn vier voorbeelden gepubliceerd, maar er volgen er meer.

Voor wie is de handreiking?

De handreiking is geschreven voor iedereen die bij overheidsorganisaties uitvoering geeft aan archiveren by design. Of van plan is hier binnenkort stappen in te zetten. Denk aan adviseurs en managers binnen het domein van informatiebeheer, DIV of recordsmanagement.

Binnenkort de volledige handreiking beschikbaar

De eerste onderdelen van de handreiking Archiveren by design staan nu in de kennisbank van het Nationaal Archief. Andere onderdelen van de handreiking worden op dit moment nog uitgewerkt. Deze verschijnen binnenkort eveneens op de website. De complete handreiking wordt medio 2022 afgerond.

Bijdragen aan de handreiking? Graag!

De gepubliceerde onderdelen van de handreiking zijn nog niet vastgesteld. En kunnen zeker nog aangepast worden met waardevolle informatie voor de gebruikers ervan. Suggesties voor verbetering, ideeën of praktijkvoorbeelden zijn dan ook van harte welkom. Neem hiervoor contact op via dit contactformulier.