Empty Trash?!

Inspirerende presentaties van studenten over informatiemaatschappij
Foto van afval in een openbare container.
21 januari 2019

Wat gebeurt er als een computersysteem lijdt aan dementie? Hoe onthouden we alle informatie die we produceren? Wordt het tijd om te detoxen van ons datagebruik? Willen we in onze eigen toekomst kunnen kijken onder de voorwaarde dat we onze persoonlijke data vrijgeven? En wat als een machine beslist wat we archiveren? Deze prangende vraagstukken kwamen aan  bod tijdens presentaties van 5 studenten van de Willem de Kooning Academie.

Jaarlijks zoekt de minor Data Design binnen de Commercial Practice van de Willem de Kooning Academie de samenwerking op met een externe partner. Afgelopen jaar is het Nationaal Archief benaderd om deze rol te vervullen. Wat een ontzettend leuke en inspirerende samenwerking is dit geworden. Op dinsdag 18 december 2018 presenteerden de 5 studenten de resultaten van hun onderzoek, prototypes en artistieke verkenning aan ongeveer 40 deelnemers. De studenten reflecteerden vanuit hun eigen vakgebied op veranderingen die gaande zijn binnen de informatie- en archiefwereld. Vertrekpunt voor de studenten: Empty Trash?! How do you portray the necessity of contemporary archiving and to whom is this important? Elke student heeft hier op eigen manier invulling aan gegeven.

Bewustwording creëren door zelf te ervaren 

De kijk van de studenten op onze informatiemaatschappij was prikkelend. Ze presenteerden geen directe oplossingen, maar mooie onderzoeken en visualisaties. De presentaties helpen bij de bewustwording van de problematiek die speelt in ons dagelijks leven en binnen ons vakgebied. Het aspect van continue veranderende informatie; persoonlijke data en hoe gaan we daar mee om; algoritmen die steeds meer voor ons gaan beslissen; andere manier van toegang tot informatie; hoe gaan we om met al die informatie die dagelijks op ons wordt afgevuurd. Stuk voor stuk onderwerpen die vragen om een nieuwe kijk en creatieve oplossingen. 

Meer weten over deze bijeenkomst? Lees het volledige blog van Mette van Essen op het KIA-kennisplatform Innovatie.