Hackathon-wedstrijd in het teken van Linked Open Data

Nationaal Archief is runner up
Posthoornkerk Amsterdam. Locatie HackaLOD 2018.
13 maart 2018

Dit jaar nam het Nationaal Archief voor het eerst deel aan de jaarlijkse Hackathon, de HackaLOD 2018. En met succes! Ed de Heer (teamleider), Tim de Haan en Sjoerd Siebinga kregen een eervolle vermelding als runner up. Experimenteren en meedoen aan Linked Open Data is belangrijk voor het Nationaal Archief; het sluit aan bij het streven om onze collectie zo breed mogelijk aan te bieden aan het publiek. 

"Door open data brengen we geïnteresseerden maximaal in aanraking met onze collecties. En door te linken met andere collecties kan gerelateerde informatie gekoppeld worden. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en rijkere informatie." 

Wat heeft team NA ontwikkeld?

In de HackaLOD 2018 ontwikkelden deelnemers binnen 24 uur een app of toepassing op basis van data uit collecties van culturele instellingen. Het team van het Nationaal Archief besloot aan de slag te gaan met de nog verse nieuwe open dataset van de Verkaufsbücher. De Verkaufsbücher is een minutieuze administratie van de Duitse bezetter uit de Tweede Wereldoorlog. De boeken vermelden 7000 door de Nazi’s in beslaggenomen woningen, gebouwen en percelen van hoofdzakelijk Joodse Nederlanders. Ed de Heer: “De gegevens uit de Verkaufsbücher wilden we koppelen aan de Linked Open Data van het Joods Monument.” Dit monument bevat persoonsnamen en adressen van de meer dan 104.000 slachtoffers die de Holocaust niet overleefden. “Als het zou lukken om deze gegevens te koppelen aan de persoons- en adresgegevens uit de Verkaufsbücher, zou dat een schat aan informatie opleveren. En daarin zijn we dus geslaagd!” 

Rijke gekoppelde persoonsgegevens

De Heer: “In plaats van een uitgebreide visualisatie neer te zetten, richtten we ons  op de verbetering en verrijking van de datasets. Hiermee maakten we voor de jury ook duidelijk dat we niet voor de kortetermijnoplossing zijn gegaan, maar voor rijke gekoppelde persoonsgegevens.” De jury die aan het einde van de HackaLOD de verschillende teams beoordeelde,kon deze aanpak waarderen. En was te spreken over de maatschappelijke relevantie van de datasets.

In de prijzen

In totaal deden 16 teams mee aan de HackaLOD 2018. De juryprijs ging naar DH Lab van het KNAW Humanities Cluster. Het team van het Nationaal Archief werd als eerste en team Missing Link van de RCE werd als tweede runner up vermeld. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Leiden voor hun app de ‘Prentenmapper’.

Hackathon en HackaLOD

HackaLOD is de culturele Linked Open Data Hackathon van 2018. De Hackathon wordt jaarlijks georganiseerd door het Netwerk Digitaal Erfgoed, het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek (KB). De wedstrijd is in het leven geroepen om toepassingen van (linked) open data binnen de erfgoedsector te stimuleren. Tijdens een 24-uurshackathon gaan deelnemers aan de slag om nieuwe apps te maken op basis van data uit collecties van culturele instellingen. Een vakjury bepaalt wie de beste apps hebben gemaakt, en daarmee prijzen winnen. Dit jaar was er speciale aandacht voor Linked Open Data (LOD).

Meer informatie over de HackaLOD 2018?  Kijk op de website van HackaLOD.