Het Nationaal Archief op de Archiefdagen 2018

6 juni 2018

‘Archiveren is meer dan het bewaren van informatie. Het is alles wat nodig is om informatie duurzaam en voor iedereen toegankelijk te maken.’ Dit zijn de woorden van algemene rijksarchivaris Marens Engelhard. Hij is één van de vele archief- en informatieprofessionals die op 11 en 12 juni afreizen naar Theater Maaspoort in Venlo voor de Archiefdagen 2018. De Archiefdagen zijn het jaarlijkse kennisevenement van KVAN/BRAIN. Thema dit jaar is ‘grenzeloos’. Het Nationaal Archief verzorgt enkele workshops en sessies. Hierin komen aan de orde: de laatste trends en ontwikkelingen, wensen en zorgen van archiefvormers en archiefgebruikers en het belang van kennisdelen.

‘Archiveren by design’

Direct na de openingswoorden van Hannie Kool-Blokland, voorzitter KVAN en Arie Slob, minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, volgt de keynote ‘Archiveren by design’. Hierin lichten Marens Engelhard en Erik Saaman het belang hiervan toe. Later op de dag vertellen Ronald Bisscheroux en Erik Saaman hoe u Archivering by design in de praktijk toepast. Hoe begint u? Wat en wie heeft u nodig? Hoe deelt u uw tijd beter in? 

Kennisdelen over grenzen heen

Samenwerken en kennisdelen zijn het credo van deze tijd. Niet alleen binnen organisaties, maar juist over de grenzen heen. Waarom kennisdelen zo belangrijk is en wat het oplevert, hoort u op 11 juni in de sessie ‘Kennis delen doe je samen!’ en op 12 juni tijdens de 'Spoedcursus: hoe haal ik het meest uit kennis, tools en samenwerking in het Netwerk Digitaal Erfgoed?'

Grenzeloos gebruik van archieven

Welke rol spelen Linked Open Data bij het grenzeloos gebruik van archieven? Ontdek het op maandag 11 juni met Ed de Heer. In de sessie ‘The sky is the limit’ op dinsdag 12 juni vertellen Ina Dijkman, Michel Ketelaars en Erik Mul hoe gedigitaliseerde archieven nader worden ontsloten. 

Heden versus toekomst

Is ‘de virtuele archivaris’ een mens of machine uit een verre toekomst? Ontdek het op 11 juni met Con Sadée, Julia Romijn, Marc Schuil en Ruud Yap tijdens de sessie: De virtuele archivaris? Voorsorteren op een archiefsector van de toekomst. Wilt u weten of we echt alle e-mails bewaren voor de toekomst? En hoe we dat dan doen? Kom op 12 juni naar de sessie ‘E-mail archiveren: moeilijker kunnen we het niet maken’.