Save the date: 25 juni Kennisbijeenkomst

Over de digitale kooi en de geautomatiseerde overheid
Foto: Dove. Fotograaf: Gerlos. Bron: Flickr.com
5 juni 2018

Hoe houden we waarden zoals openbaarheid, authenticiteit van informatie en democratische verantwoording hoog als de regels om die informatie te verwerken niet helder zijn? Hoe vindt de recht- en bewijszoekende burger nog zijn weg? Hoe voorkom je dat individuen vermalen worden tussen de kaken van een nieuw soort ICT-overheidsbureaucratie? En wat is daarin nog de waarde van een openbaar archief? Tijdens de kennisbijeenkomst op 25 juni bij het Nationaal Archief worden al deze zaken onder de loep genomen.

De digitale kooi

Informatiedeling is de ruggengraat van overheidsdienstverlening geworden. Maar we zijn de controle over deze informatie kwijtgeraakt. We weten niet wie gebruikmaakt van onze persoonsgegevens. En we staan onvoldoende stil bij de gevolgen van foute registraties. Arjan Widlak, directeur van de stichting Kafkabrigade Nederland, spreekt over de digitale kooi; de complexiteit van de overheidsinformatiearchitectuur en de gevolgen daarvan.

Geautomatiseerde ketenbesluiten en rechtsbescherming

Wat gebeurt er precies bij geautomatiseerde ketenbesluiten van de overheid. En wat betekent deze praktijk voor de burger die te maken krijgt met zo’n besluit? Is het voldoende dat mensen in bezwaar kunnen gaan tegen een besluit en daarna naar de rechter kunnen stappen? Marlies van Eck promoveerde begin 2018 op het proefschrift ‘Geautomatiseerde ketenbesluiten & Rechtsbescherming’ Haar dissertatie zorgde zelfs voor Kamervragen. Tijdens deze Kennisbijeenkomst gaat Van Eck in op de complexiteit van automatisering bij de overheid en de (toekomstige) problemen die dit oplevert.

Na afloop is er gelegenheid om met de sprekers en elkaar in discussie te gaan.

Voor wie is deze bijeenkomst?

Archivarissen, informatiespecialisten en beleidsmakers die meer willen weten over geautomatiseerde besluitvorming en mee willen denken over de rol van het openbaar archief.

Locatie en tijd

Inloop: 14.45-15.00 uur
Programma 15.00-16.30 uur
Afsluiting met borrel: 16.30 uur-17.30

Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag. Bekijk hier de routebeschrijving

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen naar jeroen.padmos@nationaalarchief.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Na aanmelding rekenen wij op uw deelname.

De kennisbijeenkomst is een initiatief van het kennisplatform Openbaarheid van het Kennisnetwerk Informatie en Archief.