Inzage eigen digitaal materiaal nu ook plaatsonafhankelijk

Met de nieuwe applicatie van het Nationaal Archief
Afbeelding van een sleutel in een slot.
14 december 2021

Het Nationaal Archief heeft een nieuwe applicatie ontwikkeld: e-BOM. Hiermee kunnen archiefvormers veilig en plaatsonafhankelijk hun eigen digitale archiefstukken inzien. Het gaat om archieven met een beperking op de openbaarheid die al zijn overgedragen aan het Nationaal Archief. 

Hoe werkt het?

Voorheen moest een geautoriseerde overheidsmedewerker naar de website van het Nationaal Archief om daar te zoeken naar overgebracht digitaal archiefmateriaal van de eigen organisatie. Nu stuurt de geautoriseerde medewerker een e-mail met naam en mailadres van de aanvrager, en de gewenste archiefstukken. Zodra de aanvraag binnenkomt en is gevalideerd, zetten we de stukken klaar in e-BOM om in te zien. Vanuit het systeem ontvangt de aanvrager een automatisch gegenereerde e-mail met benodigde inloggevens als de archieven klaarstaan. De aanvrager kan vervolgens vanaf de eigen werkplek de opgevraagde digitale archieven raadplegen door in te loggen op de e-BOM-pagina.

Het grotere plaatje

De applicatie e-BOM is in lijn met het actieplan Open op Orde. In dit actieplan staat dat goede informatievoorziening aan burgers, bedrijven, parlement en journalisten moet worden gewaarborgd. Het aanbieden van beperkt openbare digitale stukken draagt bij tot een meer transparante overheid.

Met het aanbieden van een goede toegang tot archieven aan archiefvormers wordt ook het overbrengen van beperkt openbare archiefstukken gestimuleerd. En breidt het Nationaal Archief op termijn haar archiefcollectie uit.

Beperkt openbaar archief

De meeste archieven bij het Nationaal Archief zijn volledig openbaar en in te zien via onze website of op onze studiezaal. Sommige archieven zijn volgens de Archiefwet beperkt openbaar. Bijvoorbeeld ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Wanneer een beperking is gesteld aan de openbaarheid, is inzage mogelijk. Aan die inzage zijn wel voorwaarden verbonden. Wat deze zijn, is afhankelijk van waarom de beperking precies is gesteld. Bekijk onze zoekhulp inzage in beperkt openbaar archief voor meer informatie.

Het huidige aanbod van digitale beperkt openbare archieven bij het Nationaal Archief bestaat voornamelijk uit dossiers van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), Oorlogsgravenstichting en het project NY400 over 400 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Meer informatie

Heeft u vragen over e-BOM?  Neem dan contact op via het contactformulier.  Of bel: 070 - 3315400. Er is ook een korte instructie e-BOM ontwikkeld die u kunt aanvragen. We helpen u graag.