Ketelaarlezing met David Ferriero

Voormalig Archivaris van de Verenigde Staten
David S Ferriero
25 oktober 2022

Tijdens de Ketelaarlezing op donderdag 1 december gaan we in gesprek met David S. Ferriero, tot voor kort Archivaris van de Verenigde Staten. Ferriero belicht verschillende onderwerpen zoals de Open Government-principes en het Citizen Archivists-initiatief. En zijn actieve rol hierin bij de National Archives and Records Administration (NARA).

Voor een open overheid

David S. Ferriero werd op 13 november 2009 beëdigd als de 10e Archivaris van de Verenigde Staten. Als 'rijksarchivaris' maakte hij zich hard voor de principes die staan voor een open overheid: transparantie, participatie en samenwerking. Hiervoor voerde Ferriero diverse (organisatie)veranderingen door.

Citizen Archivists

Voor meer openheid van en toegang tot (overheids)informatie en om een breder publiek te bereiken, zette de organisatie onder zijn leiding een aantal social-mediatools in zoals Facebook, Twitter, blogs, YouTube, Tumblr. Ferriero startte ook een crowd-sourcing-initiatief Citizen Archivists (burgerarchivarisen), om het publiek meer te betrekken bij het identificeren, beschrijven en delen van overheidsarchieven. En opende hij in 2013 de Innovation Hub.

Aanmelden

De Ketelaarlezing vindt plaats op 1 december van 15.30 - 18.30 uur op het Nationaal Archief. Aanmelden kan via dit formulier. U kunt de lezing digitaal volgen. U ontvangt ongeveer een week van tevoren een e-mail met een link voor de online de lezing.

Over de Ketelaarlezing

De Ketelaarlezing is in 2002 ingesteld door het Nationaal Archief bij het afscheid van prof. dr. F.C.J. Ketelaar (algemene rijksarchivaris van 1989 tot 1997). In de Ketelaarlezing wordt jaarlijks een actueel archiefthema belicht dat grote impact heeft op de samenleving. De lezing is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) en het Nationaal Archief.