10 november webinar Herziening DUTO-eisen

Tijdens de Zesde week van Grip op Informatie
Grip op informatie header VNG-realisatie
27 oktober 2022

Op donderdag 10 november vindt een online webinar plaats over de herziening van de DUTO-eisen, de algemeen geldende eisen voor duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. De DUTO-eisen zijn al jarenlang een bekend begrip in het informatiebeheer. Op dit moment worden ze grondig herzien en gevat in een DUTO-raamwerk. Hoe bevalt het toepassen van de DUTO-eisen in de praktijk? En wat kunnen we verwachten van het nieuwe DUTO-raamwerk? Het webinar maakt deel uit van de Zesde week van Grip op Informatie van 3 t/m 10 november.

DUTO in praktijk

Spreker Ana van Meegen, Expert Duurzame Toegankelijkheid bij het Stadsarchief Amsterdam vertelt over de DUTO-scan in de praktijk. En wordt het Bouwwerk Informatie Model (BIM-modellen) onder de loep genomen. Duurzame toegankelijkheid van 3d-modellen van ruimtelijke data staat in de kinderschoenen. Het landelijk project Duurzame Toegankelijkheid van Ruimtelijke Data heeft de DUTO-methodiek toegepast voor het in kaart brengen van de wensen, knelpunten en maatregelen die nodig zijn voor de borging van duurzame toegankelijkheid binnen de sector. Van Meegen zet tijdens haar presentatie de inzet van de methodiek, de uitkomsten en de lessons learned uiteen. 

Uitleg DUTO-raamwerk

Rens Ouwerkerk (adviseur Ontwikkeling Kennisproducten bij het Nationaal Archief) neemt ons tijdens zijn presentatie mee in het nieuwe DUTO-raamwerk. In het informatiebeheer hebben we voortdurend te maken met veranderende wetgeving, technologie en werkvormen. Daarom werkt het Nationaal Archief aan een nieuw DUTO-raamwerk dat recht doet aan deze ontwikkelingen. In deze presentatie vertelt Ouwerkerk hoe het vernieuwde DUTO-raamwerk eruit komt te zien en hoe dit ingezet kan worden als instrument voor archiveren by design. 

Locatie, tijd en aanmelden

  • Online (MS Teams live event)
  • Donderdag 10 november 2022
  • 13.00 - 14.00 uur

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van VNG-realisatie.

Over de week van Grip op Informatie

Jaarlijks organiseert VNG-realisatie een aantal keer de week van Grip op Informatie samen met een groot aantal gemeenten en andere overheidsorganisaties. Inmiddels hebben er al vijf weken plaatsgevonden en maken we ons op voor de zesde editie. Alle weken staan in het teken van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid. Reserveer alvast 13 tot en met 20 april 2023 in uw agenda voor de Zevende week van Grip op Informatie. 

Belangrijke links

Alle informatie over Grip op Informatie is terug te kijken en lezen via het VNG forum, kia.pleio.nl en het youtube kanaal: webinars 2022, webinars 2021, webinars 2020 of luister de podcast.

Meer informatie over DUTO is te vinden op de website van het Nationaal Archief. Op het kennisplatform Informatiehuishouding overheden op kia.pleio.nl staat informatie over het DUTO-raamwerk.  Om de link te kunnen openen, is inloggen of aanmelden noodzakelijk.