Neem deel aan openbare review Voorkeursformaten

Foto van een bril op papier met getypte tekst.
16 mei 2023

Het Nationaal Archief werkt aan een update van het kennisproduct Voorkeursformaten uit 2016. Voorkeursformaten zijn bestandsformaten die op dit moment het meest geschikt zijn om digitale overheidsinformatie zo duurzaam toegankelijk mogelijk te bewaren. Een voorbeeld is het formaat PNG voor foto’s. Omdat in de nieuwe versie een deel normerend is, starten we binnenkort met een openbare review. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om te reageren op het concept.

Een landelijke lijst voor de overheid

De norm Voorkeursformaten bestaat uit een landelijke consensuslijst met voorkeursformaten voor centrale- en decentrale overheidsinstellingen. Deze lijst is opgesteld volgens een aantal selectiecriteria waaraan duurzame bestandsformaten moeten voldoen. Toepassing van de norm bevordert de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie en maakt de gebruikte bestandsformaten bij overheidsinstellingen meer uniform, wat overbrengen naar een archiefbewaarplaats makkelijker maakt.

Inmiddels staat de eerste module van het kennisproduct Voorkeursformaten online. Deze eerste module vormt de basis en is een inleiding voor de volgende modules. De eerste module is niet normerend.

Toetsing aan de praktijk

De norm Voorkeursformaten is opgesteld met een redactiegroep. De leden komen uit verschillende overheidsorganisaties, centraal en decentraal. De uitkomst van deze openbare review wordt ook met een redactiegroep besproken. Lees meer over wat een norm precies inhoudt en waarom we de stap van een openbare review doorlopen.

Wanneer start de openbare review?

De review start over twee weken. Hierover plaatsen we uiteraard weer een bericht. Deelnemers krijgen vanaf dat moment vier weken de tijd om feedback met ons te delen. Wij zijn benieuwd naar uw bevindingen! Houd hiervoor onze socials en website of het platform KIA in de gaten.