Slotcongres TRIADO: We zijn nog lang niet uitgepraat

Afbeelding van een weggelakte tekst uit het CABR.
30 september 2019

Op 13 september werd het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit (TRIADO) afgerond. Betrokkenen presenteerden de resultaten van 2,5 jaar TRIADO op het slotcongres Connecting the Dots. Zo’n 170 archivarissen, historici en onderzoekers woonden deze bijeenkomst bij in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam.

Dwars door alles heen

Het TRIADO-project heeft de afgelopen jaren onderzocht met welke methoden en technieken het meest geraadpleegde WOII-archief van ons land, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), full text doorzoekbaar kan worden gemaakt. Zodat dwars door de vier kilometer aan dossiers heen gezocht kan worden, op bijvoorbeeld namen van personen of gebeurtenissen. 

Tijdens het project is een prototype gemaakt; een intern werkende database waarin we 13 meter gedigitaliseerd archief kunnen doorzoeken. Het archief is beperkt openbaar en de database is daarom van buitenaf niet toegankelijk

Nieuwe onderzoeksvragen

De gepresenteerde resultaten laten de mogelijkheden van een volledig gedigitaliseerd en ontsloten CABR zien. En dagen uit om nieuwe onderzoeksvragen te stellen, bijvoorbeeld over collaboratie in Nederland; over familieomstandigheden, leeftijd, omgevingsfactoren, etc. Socioloog Abram de Swaan wees er tijdens het congres op dat er in de bronnen sprake kan zijn van vooringenomenheid en sociaal wenselijk gedrag. Deelnemers bevestigden dat kritische analyse belangrijk is. Ook privacyvraagstukken rond het digitaliseren van een gevoelig archief als het CABR kwamen aan bod.

Met het slotcongres is TRIADO afgerond. Maar, zoals dagvoorzitter Puck Huitsing al zei, zijn we over de digitale ontsluiting van het CABR nog lang niet uitgepraat. Lees het verslag op de website van Netwerk Oorlogsbronnen.  Hier staan ook de projectresultaten en het eindrapport.

Bronnen

Netwerk oorlogsbronnen: TRIADO
EUROCLIO: What happenend in wartime stays in the archive
AG-connect: Analoge archieven ontsluiten met digitale technologie