Toezicht CIO’s Rijk op archiveren by design

Kwaliteitskader CIO-oordelen vastgesteld
Foto van potlood en invulvakken
30 mei 2022

Op 10 mei is het nieuwe Kwaliteitskader CIO-oordelen vastgesteld. Met dit kader toetsen CIO’s of grote ICT-activiteiten bij de rijksoverheid de juiste koers volgen. In het nieuwe kader is ook het organiseren van archiveren by design opgenomen.

Het nieuwe kwaliteitskader sluit beter aan op de aandachtsgebieden van het toetskader Adviescollege ICT-toetsing. Bovenop de aandachtsgebieden van het Adviescollege ICT-toetsing, zijn twee aandachtsgebieden toegevoegd: informatiebeveiliging en privacy, en duurzame toegankelijkheid. Hierdoor maakt o.a. archiveren by design voortaan deel uit van de formele toetsing.

Kinderschoenen

Het toepassen van archiveren by design staat bij veel rijksonderdelen nog in de kinderschoenen. Experts van duurzame toegankelijkheid worden vaak nog niet automatisch bij de (ICT-)projecten betrokken. Om hier verandering in te brengen, stelt het kwaliteitskader de vraag hoe de expertise op het gebied van duurzame toegankelijkheid in het project is georganiseerd. Deze organisatorische check maakt duidelijk of binnen het betreffende project alle nodige experts zijn aangehaakt. Het gewenste effect hiervan is dat het op enig moment vanzelfsprekend wordt de juiste experts bij projecten te betrekken. Dit principe geldt ook voor privacy en informatiebeveiliging.

Naast deze check staan in het kwaliteitskader inhoudelijke vragen, gebaseerd op de DUTO-eisen. Vragen bijvoorbeeld over het hanteren van bewaartermijnen en het faciliteren van hergebruik van informatie.

Welke bijdrage levert het Nationaal Archief?

Het Nationaal Archief is bezig met  een handreiking Archiveren by design. De handreiking is grotendeels af en als concept te vinden op onze website. Daarnaast werken we aan een nieuw DUTO-raamwerk. Hierin worden modeleisen voor duurzame toegankelijkheid opgenomen. Het nieuwe DUTO-raamwerk is bedoeld als praktisch instrument om archiveren by design te ondersteunen. Meer informatie is te vinden op het Kennisplatform Informatie en Archief (KIA).