Voorjaarsbijeenkomst Kennisplatform Archieftoezicht

1 mei 2018

Op maandag 23 april was het weer tijd voor de voorjaarsbijeenkomst van Kennisplatform Toezicht van Kennisnetwerk Informatie en Archief. Ideaal om elkaar te treffen, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Puck Huitsing

Na de introductie van Puck Huitsing met haar column ‘Het toezicht faalt!? Of als je wilt?!’ riep zij iedereen op creatief na te denken over zijn of haar rol als toezichthouder. Wat doe je: dialoog aangaan, luis in de pels zijn of zijn er nog meer rollen mogelijk? Het programma bestond uit twee presentaties die ieder een andere kijk op de werkzaamheden gaven met de mogelijke aanpak daarvan.

ENSIA

De presentatie van Edith van Ruijven ging in op ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) een zelfevaluatie-tool voor de informatieveiligheid bij gemeenten. Met als doel het verantwoordingsproces hiervoor te professionaliseren, door het toezicht te bundelen en aan te sluiten op de gemeentelijke Planning & Control-cyclus. De vraag aan de interbestuurlijke toezichthouders en gemeentelijke toezichthouders die werd gesteld: is het mogelijk dat ook wij in de toekomst mee kunnen werken aan deze bundeling van de audit last? Zouden we de archief KPI’s kunnen integreren in de ENSIA tool? Om zo een integrale benadering te bevorderen?

Weten, Kunnen, Willen en Doen

De tweede presentatie van de middag was van Rob van Dorp. Als adviseur Toezicht en Naleving bij de Inspectie Leefomgeving en Transport gaf hij een meer wetenschappelijke kijk op toezicht. Wat is nu toezicht en welke rol speelt u in welke situatie? Op welke manier bereikt u het meest? Gooien we wet en regelgeving gewoon over de schutting, leggen we deze wel voldoende uit, adviseren we hoe ermee om te gaan? Naleving van regels door bedrijven, organisaties, individuen heeft alles te maken met “Weten, Kunnen, Willen en Doen”