Woo in Open Donderdag 9 maart

Serv Wiemers en Guido Enthoven
6 maart 2023

Op deze Open Donderdag presenteren Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI) en Serv Wiemers, directeur Open State Foundation (OSF), het rapport Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid. In het onderzoek is gekeken in hoeverre overheden (Rijk, provincie, gemeente) klaar zijn voor de invoering van de Woo. Ook is de duur van het afhandelen van verzoeken onderzocht.

Matglas of Glashelder?

Het onderzoek vloeit voort uit de bevindingen van het rapport Ondraaglijk Traag dat IMI en OSF vorig jaar presenteerde. De gemiddelde beantwoording van een Wob-verzoek bleek 161 dagen te duren, terwijl de Wob een maximale termijn van 28 dagen (+ 28 verlenging in complexe gevallen) voorschreef. Nu, met de invoering van de Woo, is dit opnieuw onderzocht. Is de afhandeling van Woo-verzoeken ondraaglijk traag? Is het matglas of glashelder?

Tijd en plaats

  • Datum: 9 maart 2023
  • Sprekers: Guido Enthoven en Serv Wiemers
  • Spreektijd: 17:15 – 17:45
  • De Open Donderdag: 17:00 – 18:30
  • Locatie: het Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag

Workshop So you think you can Google

In het teken van de maand van de digitale fitheid is er voorafgaand aan de Open Donderdag een workshop in de Fruin-/Mullerzaal van het Nationaal Archief: So you think you can GoogleIn deze workshop laat Henk van Ess zien hoe je effectiever zoekt in online informatie, en zo jezelf en anderen niet alleen tijd bespaart, maar ook makkelijker nieuws fact-checkt en voorkomt dat je informatie gebruikt die niet geschikt is voor wat je wilt doen.

De workshop is van 14:00-17:00. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar radio@rijksoverheid.nl. Zie voor meer informatie Workshop: So you think you can Google | Maand van de Digitale Fitheid | Activiteit | RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (it-academieoverheid.nl)

Open Donderdag

De Open Donderdagen worden op initiatief van de Regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd op de donderdagen van elke even week van de maand voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17:00 – 18:30 bij het Nationaal Archief en zijn vrij te betreden, er is dan ook geen rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel.