400 years of Dutch-American Stories

Vriendschapsverdrag Republiek en Verenigde Staten, 1782
19 april 2022

In de Verenigde Staten wordt op dinsdag 19 april stilgestaan bij de 240-jarige officiële vriendschapsband tussen Nederland en de Verenigde Staten. Op deze speciale dag lanceert het Nationaal Archief het eerste deel uit de serie 400 years of Dutch-American Stories.

1782

19 april herinnert aan het bezoek dat  John Adams - de latere tweede president van de Verenigde Staten - op die dag in 1782 aan de Staten-Generaal in Den Haag brengt. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluit in dat jaar het eerste Vriendschaps- en Handelsverdrag met de Verenigde Staten. Het is daarmee een belangrijke stap in de erkenning van de Verenigde Staten als autonome staat. Ter ere van dit bezoek is in 1982 op initiatief van president Ronald Reagan de eerste 'Dutch-American Friendship Day' gehouden.

Verhalenreeks over 400 jaar gedeeld verleden

De historische band tussen Nederland en de Verenigde Staten gaat verder terug. Historicus Jaap Jacobs en een aantal gastauteurs ontwikkelden een bijzondere Engelstalige verhalenreeks. Hierin vertellen ze over een periode van twee jaar elke maand een interessant verhaal over 400 jaar gedeeld verleden. Naast de verhalen over grote namen zoals Peter Stuyvesant en Martin Luther King is er extra aandacht voor de meer onderbelichte onderwerpen. Het eerste deel van de serie 400 years of Dutch-American Stories is vanaf vandaag te vinden op de overzichtspagina. Veel leesplezier gewenst!