Het Grote Kaartenboek. Vijf eeuwen cartografie

Kaart van de drie Schieën, 1512
12 april 2022

Met ruim 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek. Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief neemt een duik in de collectie en toont in Het Grote Kaartenboek de mooiste en meest iconische kaarten.

Thema’s

Kaarten werden en worden gebruikt bij de uitvoering van belangrijke (overheids)taken. Ze vertellen verhalen en geven een beeld van, soms reeds verdwenen, gebieden. Guleij plaatst de unieke kaarten in Het Grote Kaartenboek rondom zes thema’s: water, grond, navigatie, rechtspraak en grenzen, militair en overzee. Daarnaast laten acht gastauteurs, specialisten binnen het thema, hun licht schijnen op de kaartencollectie van het Nationaal Archief.  Ook is in het boek een tijdlijn opgenomen die de geschiedenis van ruim 150 jaar kaartbeheer laat zien. Verder bevat Het Grote Kaartenboek een overzicht van meer dan 110 afzonderlijke kaartenarchieven met de verschillende kruisverbanden om ook zelf op onderzoek uit te gaan. 

Ron Guleij:

Op een kaart zie je in één oogopslag meer dan menig boek kan vertellen.

Kaarten spreken tot de verbeelding 

Een kaart kan een kapstok zijn voor verhalen, een weergave van de tijdsgeest zijn of de ziel van een verdwenen gebied tot leven roepen. Daarbij zijn ze vaak nog eens een lust voor het oog. Laat u meevoeren door de verhalen achter de kaarten, die deuren openen naar bijzondere episodes uit de geschiedenis. Het Grote Kaartenboek laat de verschillende kanten van de geschiedenis zien. Zowel de tijden van exploratie en expedities als de keerzijde daarvan; bezitsdrang en onderdrukking. Het Grote Kaartenboek is een cartografische schatkamer voor de liefhebber van kaarten en iedereen met belangstelling voor historische verhalen. 

Het Grote Kaartenboek verschijnt 26 april 2022 en is te verkrijgen in de boekhandel en in de (web)winkel van het Nationaal Archief

Het Grote Kaartenboek. Vijf eeuwen cartografie
Uitgeverij WBooks
Auteur Ron Guleij
384 pagina’s
Circa 300 afbeeldingen in kleur
€ 49,95