Acties Museumkaart: De wereld van de VOC in het Nationaal Archief

De wereld van de VOC
6 maart 2018

Speciaal voor Museumkaarthouders heeft het Nationaal Archief twee bijzondere acties: korting op een lezing op 25 maart en gratis rondleidingen door de tentoonstelling De wereld van de VOC.

Gratis rondleidingen tentoonstelling De wereld van de VOC

Voor Museumkaarthouders zijn er gratis rondleidingen op de zondagen 11, 18 en 25 maart van 13.00 tot 14.00 uur. Laat u meevoeren door de tentoonstelling De wereld van de VOC en kom meer te weten over de bijzondere topstukken uit het VOC-archief. Unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, bijzondere voorwerpen en bijzondere verhalen nemen u mee door de geschiedenis van de VOC.

Korting op lezing Voorouders op Banda

Op zondag 25 maart van 13.00 -14.00 uur vertelt Rick van de Broeke over zijn voorouders op het eiland Banda. Van den Broeke is nazaat van de perkeniersfamilie Van de Broeke die vanaf 1627 nootmuskaatperken beheerde op de Banda-eilanden in het huidige Indonesië. Door deze familieband raakt Van den Broeke gefascineerd door de geschiedenis van Banda, de strafexpeditie van J.P. Coen en de invloed van de VOC op de uiteindelijke kolonisatie van Indië. In de lezing gaat hij in op de relatie tussen de ‘grote’ geschiedenis van Nederland en Indië en de ‘kleine’ geschiedenis van zijn familie. Als Museumkaarthouder betaalt u € 5, - i.p.v. € 10, -.

De VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie beheerste bijna 200 jaar lang – van 1602 tot 1798 – de handel in het oostelijke deel van de wereld. De Republiek kon dat omvangrijke handelsrijk alleen besturen met behulp van een grote papierstroom. Het Nationaal Archief in Den Haag bewaart een groot deel van het uitgebreide VOC-archief. In de tentoonstelling De wereld van de VOC toont het een selectie daaruit, aangevuld met tal van interessante en beeldende voorwerpen, kaarten, tekeningen en schilderijen.