PostNL overhandigt eerste postzegelvel van Plakkaat van Verlatinge aan Nationaal Archief

6 maart 2018

Vandaag is het eerste postzegelvel van Het pronkstuk van Nederland door PostNL overhandigd aan Irene Gerrits, Directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief. Arjan Jochems, Senior Marketeer Verzamelmarkt van PostNL, bracht het eerste postzegelvel persoonlijk langs bij het Nationaal Archief.


Pronkstuk van Nederland bekroond met eigen postzegel

Het Plakkaat van Verlatinge is begin 2018 gekozen tot Het pronkstuk van Nederland in het gelijknamige tv-programma van de AVROTROS. In Het pronkstuk van Nederland ging Jort Kelder, met een nationale verkiezing op tv, op zoek naar wat ons definieert, wat het meest zegt over onze historie en wat ons het meest verbindt. Na een week van live shows waarbij iedereen kon stemmen op zijn favoriet won het Plakkaat van Verlatinge de titel: Het pronkstuk van Nederland. Als kroon op deze titel maakte PostNL een speciale postzegel van het Plakkaat. Deze postzegel is vanaf nu beschikbaar bij het Postkantoor en via PostNL. 

Plakkaat is iconisch document

 “Wij zijn erg blij dat PostNL van zo’n iconisch document een postzegel gemaakt heeft”, zegt Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief. “Het is een document dat geldt als een van de geboortepapieren van Nederland. Daarnaast was het document ook een inspiratiebron voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. Het is een document waar we met z’n allen erg trots op mogen zijn.” Het Nationaal Archief in Den Haag is de trotse bewaarder van het Plakkaat en stelt het permanent tentoon in het voor iedereen vrij toegankelijke publiekscentrum.

Onafhankelijkheidsverklaring

Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst. In het Plakkaat van Verlatinge wordt koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden. Meer informatie over het Plakkaat is te vinden op de website van het Nationaal Archief. 

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief ontvangt eerste Het pronkstuk van Nederland postzegelvel van Arjan Jochems, Senior Marketeer Verzamelmarkt van PostNL, foto: Annelies van ’t Hul