F.J. Duparcprijs 2022 voor jonge archivarissen uitgereikt

Uitreiking F. J. Duparc-prijs 2022 aan M. Geerlings en W. Bakker
13 juni 2022

Op 13 juni is tijdens de jaarlijkse Archiefdagen de F.J. Duparcprijs 2022 uitgereikt aan de archivarissen Merel Geerlings, voor haar studie Records in Context en het zoeken en vinden van archiefstukken en Wietse Bakker, auteur van de studie The case of records as networked digital objects.

Juryoordeel

De jury was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de zeer verschillende inzendingen. Daarom heeft de jury besloten dit keer twee inzendingen te bekronen.
In zijn rapport oordeelde de jury dat de prijswinnaars Merel Geerlings en Wietse Bakker er goed in zijn geslaagd een gedocumenteerd en vernieuwend werkstuk tot stand te brengen dat tot vragen oproept. Daarnaast laten de bijdragen van de beide jonge archivarissen het enthousiasme van beginnende en ambitieuze archivarissen zien. 

Records in context en het zoeken en vinden van archiefstukken

Merel Geerlings, werkzaam als projectleider Linked Data bij het Stadsarchief Amsterdam, toont in haar onderzoek op overtuigende wijze aan hoe gebruikers op nieuwe manieren kunnen zoeken en hoe zoekresultaten op een veel rijkere wijze getoond kunnen worden. De jury vindt het vooral prijzenswaardig dat het onderzoek niet een louter theoretische exercitie is, maar is gebaseerd op de praktijk van het Stadsarchief van Amsterdam. 

The case of records as networked digital objects

Wietse Bakker, adviseur Digitale Informatie en Informatiemanager bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht, laat in zijn onderzoek zien hoe door met een andere bril naar digitale archiefstukken te kijken, aspecten aan het licht komen die binnen de archiefwereld nog weinig aandacht hebben gekregen. De conclusies zijn aanleiding om goed te kijken naar de huidige standaarden. De jury geeft aan dat het onderzoek een eyeopener van betekenis is.

Jury 

De jury van de F.J. Duparcprijs bestaat uit de volgende leden:

  • drs. Frits Duparc, voorzitter (voormalig directeur van het Mauritshuis en zoon van de naamgever van de prijs);
  • drs. Wouter van Dijk (hoofdredacteur van het Archievenblad);
  • drs. Afelonne Doek (algemene rijksarchivaris);
  • prof. dr. Charles Jeurgens (hoogleraar Archiefwetenschappen aan de Universiteit van Leiden);
  • prof. dr. Eddy Put (hoogleraar Archiefwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven);
  • Marjon van Walbeek, secretaris (werkzaam bij het Nationaal Archief).

De F.J. Duparcprijs

De F.J. Duparcprijs wordt eens in de drie jaar uitgeloofd voor de meest waardevolle studie op het gebied van de archiefwetenschap of het archiefrecht in de voorafgaande drie jaar. Aan de prijs is een geldbedrag van € 2.000,- verbonden. 
De prijs is bedoeld als aanmoediging voor jong talent. Iedereen die niet langer dan tien jaar werkzaam is in het archiefvak of student is op het gebied van archivistiek kan meedingen naar de prijs. 

De F.J. Duparcprijs is in 1972 ingesteld bij gelegenheid van het afscheid van dr. mr. F.J. Duparc van het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Duparc is van grote betekenis voor het archiefwezen geweest. De eerste F.J. Duparcprijs is in 1973 uitgereikt.