Help mee de website van het Nationaal Archief te verbeteren!

Typen op een laptop
9 juni 2022

Om onze online dienstverlening te verbeteren willen we graag weten hoe u de website ervaart en gebruikt. Vul de eerste vragenlijst in en meld u aan voor het klantenpanel. 

Klantenpanel

Omdat wij van het Nationaal Archief onze diensten continu willen verbeteren, horen we graag hoe u de website van het Nationaal Archief ervaart en gebruikt. We hebben een klantenpanel opgericht, zodat gebruikers van de website ervaringen met ons kunnen delen en wij vragen kunnen stellen over het gebruik van de website. We gaan regelmatig korte vragenlijsten aan het klantenpanel voorleggen. Wilt u vaker meehelpen aan het verbeteren van de website van het Nationaal Archief? Word dan lid van het klantenpanel en meld u aan via: klantenpanel@nationaalarchief.nl

Eerste vragenlijst

We willen als eerste de manier waarop u door de collectie kunt zoeken én de manier waarop de zoekresultaten worden gepresenteerd verbeteren. Om de bevindingen en wensen van gebruikers van de website in kaart te brengen hebben we een eerste vragenlijst gemaakt. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Helpt u mee? U kunt de vragenlijst tot 25 juni invullen. 

Online zoeken en vinden

Het Nationaal Archief beheert 149 kilometer documenten, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 1,2 terabyte aan digitale bestanden. De inventarissen van deze archieven zijn online te doorzoeken via onze website. Het grootste deel van de archieven is alleen in de studiezaal in te zien. Maar steeds meer archieven worden gedigitaliseerd zodat veel archiefstukken online zijn te bekijken. 

De website van het Nationaal Archief biedt ook allerlei andere manieren om de collectie te doorzoeken. Zo zijn er zoekhulpen waarin uitgelegd wordt hoe je het beste kunt zoeken in bepaalde archieven. Ook zijn er indexen (ook wel nadere toegangen genoemd) waardoor je in bepaalde archieven op naam kunt zoeken. Daarnaast kijken we naar vernieuwende methoden om archieven beter te ontsluiten, zoals zoeken in transcripties.