Fototentoonstelling Face to Face geopend

14 september 2018

Bezoek vanaf 14 september de tentoonstelling Face to Face – Portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland in het Nationaal Archief. 

Foto’s met verhalen

Wat hebben Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky en danseres Mata Hari met elkaar te maken? En waarom staat schrijver Harry Mulisch naast Fidel Castro? In Face to Face ontdek je hoe personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen hebben, toch samen een verhaal vertellen.

Face to Face

De tentoonstelling Face to Face toont een bijzondere selectie portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland. De portretten worden in duo’s getoond en vormen samen met brieven, historische documenten, boeken, tijdschriften en andere foto’s spannende en onverwachte combinaties. Er ontstaan parallellen en tegenstellingen tussen mensen die niet altijd tijd en ruimte, maar wel een geschiedenis delen. 

Iconische portretfoto’s

In de tentoonstelling zijn originele en iconische portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Wilfried de Jong, Onias Landveld en Nele Eeckhout, Mirke Kist en Sonia Houthuys van AudioCollectief SCHIK geven in audiobijdragen hun interpretatie van de verhalen achter de getoonde portretfoto’s. 

Grootste fotocollectie van Nederland

Het Nationaal Archief bewaart de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar. In de tentoonstelling Face tot Face zijn foto’s te zien van Nederlandse fotografen, onder wie Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Bert Nienhuis en Erwin Olaf en van buitenlandse fotografen als Yousuf Karsh, Lord Snowdon, Cecil Beaton, Philippe Halsman, René Burri en Gilles Caron.

Programma Face tot Face: rondleidingen en lezingen

Naast de tentoonstelling biedt het Nationaal Archief meer! Wie extra’s wil ontdekken in de fototentoonstelling is van harte welkom bij een van de rondleidingen of lezingen die dit najaar plaatsvinden. Ook zijn er workshops in de herfstvakantie.