Speuren in Amerikaanse WIC-archieven

23 september 2018

Sinds kort is het mogelijk bronnen van de West-Indische Compagnie uit de New York State Archives (NYSA) via één toegang op de website van het Nationaal Archief te doorzoeken. 

Bronnen Nederlandse periode gedigitaliseerd

In 1624 sticht Nederland de kolonie Nieuw-Nederland in Noord-Amerika. In 1674 doet Nederland definitief afstand van de kolonie. Uit deze periode zijn er verhoudingsgewijs veel meer bronnen bewaard in de Verenigde Staten dan in Nederland. De ‘Amerikaanse’ WIC-archieven zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd, getranscribeerd, vertaald en online beschikbaar gesteld om historisch onderzoek te vergemakkelijken voor Nederlandse en buitenlandse onderzoekers. Naar aanleiding van de digitalisering is besloten om de toegangen op dit materiaal ook via de website van het Nationaal Archief aan te bieden. 

Verzameltoegang met scans 

De verschillende toegangen op WIC-bronnen van de NYSA zijn bij elkaar gebracht in één ‘verzameltoegang’. Je kunt in de toegang doorklikken naar de scans van de archiefstukken op de website van de NYSA. Ook is een nieuwe, Nederlandstalige inleiding geschreven bij het archiefmateriaal. De beschrijvingen van de archiefstukken zelf zijn niet vertaald vanuit het Engels, om niet te veel af te wijken van de originele toegangen van de NYSA. 

Samenwerking Nationaal Archief 

Sinds 2009 werkt het Nationaal Archief samen met het New Netherland Institute (NNI) in Albany (VS)  en de New York State Archives (NYSA) om de geschiedenis van de Nederlandse koloniale periode in Noord-Amerika (Nieuw-Nederland) onder de aandacht te brengen. Het Gedeeld Cultureel Erfgoed programma van het Nationaal Archief investeerde de afgelopen jaren in het (nader) toegankelijk maken van (overzeese) archiefcollecties over Nieuw-Nederland. Op zaterdag 22 september 2018 presenteerde het Nationaal Archief tijdens de jaarlijkse conferentie van het New Netherland Institute de jongste resultaten van de samenwerking met de NNI en de NYSA. 

Achtergrond Nieuw Nederland

In opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voer Henry Hudson in 1609 naar het Amerikaanse continent, op zoek naar een alternatieve route naar de Oost. Hij stuitte op een gebied met veel economische mogelijkheden: rijk aan natuurlijke bronnen, vis, gewassen en vooral bont in de vorm van bevers. Al snel ontstond er een levendige handel met de lokale bevolking. Onder bewind van de in 1621 opgerichte West-Indische Compagnie vestigden kooplieden zich in Nieuw-Nederland en werd in 1624 de nederzetting Nieuw-Amsterdam gesticht op het zuidelijke puntje Manhattan (het huidige New York). In 1674 kwam met de Vrede van Westminster een definitief einde aan het overzeese Nederlandse bestuur.


Nationaal Archief

1.11.06.14 Inventaris van de digitale duplicaten van de WICarchieven,
aanwezig in de New York State Archives
te Albany, 1630-1682