Lezing Alicia Schrikker over de VOC-mentaliteit

Octrooigebied VOC
10 april 2018

Op zondag 15 april van 13.00-14.00 uur vertelt historicus Alicia Schrikker over haar onderzoek naar de hoogste VOC-dienaars en hun opvattingen.

De ware VOC-mentaliteit

Met welke ideeën reizen VOC-dienaars in de zeventiende en achttiende eeuw naar Azië? Hoe denken deze mannen over de lokale bevolking en over de relatie met hen? Hoe denken zij over zichzelf en hun werk? Door de talloze dagregisters en memories te onderzoeken, legt Schrikker de koloniale ideologie van de VOC-top bloot. In deze lezing gaat zij in op de ware VOC-mentaliteit en de doorwerking ervan in de periode na het faillissement van de VOC. 

Alicia Schrikker

Alicia Schrikker promoveerde in 2016 aan de Universiteit van Leiden op het onderwerp politiek, theorie en praktijk van de Nederlandse en Britse koloniale regels in het maritieme Ceylon (1780-1815). Op dit moment is Schrikker werkzaam als docent Koloniale en wereldgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Sinds september 2017 leidt zij het onderzoeksproject ‘Institutional memory in the making of colonial culture: history, experience and ideas in Dutch colonialism in Asia, 1700 – 1870.’

De wereld van de VOC

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. In de tentoonstelling De wereld van de VOC laat het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen met tal van voorwerpen zien. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Persoonlijke verhalen brengen de VOC-tijd tot leven en laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is. 

Informatie lezing Alicia Schrikker

Datum: zondag 15 april
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Plaats: Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal
Kosten: € 10,- (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)


Aanmelden