Ministers van OCW interactief aan de slag bij Wie ben ik, wie was jij?

18 januari 2019

Vanmorgen hebben minister Van Engelshoven en minister Slob samen met leerlingen van Basisschool Benoordenhout uit Den Haag en het Driestar College uit Gouda het nieuwe interactieve programma van de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? gevolgd. Tijdens de opening zong Yosina Rumajauw, winnaar van The Voice Kids 2018, het nummer Ken je mij van Trijntje Oosterhuis.

Minister Van Engelshoven: "Het is belangrijk dat we niet te snel over een ander oordelen, maar ons verdiepen in wie iemand is. Dat kan ontzettend goed in deze speurtocht door in de huid te kruipen van mensen die voor ons hebben geleefd."

Minister Slob: "Ik ben trots op ons Nationaal Archief. Het is een schatkamer voor leerlingen en ieder ander die verhalen uit de geschiedenis naar boven wil halen."

Na het luiden van een ouderwetse schoolbel gingen de twee ministers, elk samen met enkele leerlingen de tentoonstelling binnen en volgden het programma Handel en Slavernij. Met een zaklamp en een tablet in de hand zochten de groepjes naar originele archiefstukken die de levens van Tula, Cornelia van Nijenroode, Roelof Blok en Quaco vertellen. De tentoonstelling laat op een interactieve manier kennismaken met de levens van historische personen. Zo leren ze hoe de tijd, plaats en omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de kansen en mogelijkheden die je wel of niet hebt. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?

Onderwijsprogramma's
De tentoonstelling biedt vier verschillende programma’s die scholen met hun leerlingen kunnen volgen: Goed en fout in de Tweede WereldoorlogVan huis en haardHandel en slavernij en Vecht voor je recht. De eerste drie programma’s zijn geschikt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Vecht voor je recht wordt alleen voor het voorgezet onderwijs aangeboden. Scholen uit Zuid-Holland biedt het Nationaal Archief gratis busvervoer aan t/m het eind van 2019.

Individuele bezoeker
In het weekend en tijdens de schoolvakanties is de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? open voor de individuele bezoeker. Kinderen en hun begeleiders kunnen met een tablet in de hand chatten met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs.