Nationaal Archief en ProDemos werken samen om jongeren bij democratie te betrekken

18 april 2019

Het Nationaal Archief en ProDemos gaan samenwerken. Op donderdag 18 april tekenden Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief, en Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos, de intentieovereenkomst.

Kennismaken met de democratie

Het Nationaal Archief en ProDemos gaan samenwerken om programmaonderdelen te verzorgen als onderdeel van het educatieve programma van ProDemos in Den Haag. Dit programma laat leerlingen uit het voortgezet onderwijs op een interactieve en laagdrempelige manier kennismaken met de democratie. 

Eddy Habben Jansen: “De samenwerking met het Nationaal Archief biedt ons een prachtige mogelijkheid om een programmaonderdeel te verzorgen dichtbij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Met de optie om stukken uit de collectie van het Nationaal Archief in het programmaonderdeel te gebruiken kunnen we de leerlingen een rijker programma bieden.”

Irene Gerrits: “Deze samenwerking biedt de kans aan veel leerlingen om oog in oog te staan met de originele documenten van onze democratie.”

Irene Gerrits en Eddy Habben Jansen

 

Verhuizing ProDemos

Vanaf de zomer van 2020 wordt het Binnenhof gerenoveerd en zal de Tweede Kamer tijdelijk gehuisvest worden op Bezuidenhoutseweg 67 (het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken). ProDemos volgt de Tweede Kamer en zal met de bezoekende schoolklassen ook de tijdelijke huisvesting bezoeken. Vanaf schooljaar 2020-2021 zullen er programmaonderdelen plaatsvinden bij het Nationaal Archief, dat vlakbij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer is gevestigd. Hierbij zal ProDemos mogelijk gebruikmaken van unieke en authentieke bronnen uit het archief als tastbaar bewijs van de ontwikkeling van de democratie.

Iedere leerling naar het parlement

ProDemos ontving in 2018 bijna 100.000 leerlingen voor een educatief programma op en rond het Binnenhof. De komende jaren moet dit aantal flink omhoog, om tegemoet te komen aan de afspraken in het regeerakkoord dat het voor iedere leerling mogelijk moet worden het parlement te bezoeken. Het uitvoeren van programmaonderdelen op andere locaties dan bij ProDemos zelf is een van de manieren waarop ProDemos de opschaling mogelijk wil maken.