Nationaal Archief gaat samenwerking aan met Kerala State Archives in India

Marens Engelhard (directeur Nationaal Archief) leidt het koninklijk paar en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok langs de reproducties van kaarten uit de collectie van het Nationaal Archief © Archeological Survey of India
18 oktober 2019

Op donderdag 17 oktober heeft het Nationaal Archief, in het bijzijn van het koninklijk echtpaar, een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de Kerala State Archives in Kochi (India). Samen gaan zij de 17e en 18e-eeuwse Ernakulam archieven restaureren en digitaliseren. De scans worden met behulp van Semi-Automatic Handwritten Text Recognition doorleesbaar en doorzoekbaar  gemaakt.  De ondertekening vond plaats in het Mattancherry Palace, ook wel Dutch Palace genoemd.

Gedeeld Cultureel Erfgoed

Het project valt binnen het Programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE). Collega’s van de Kerala State Archives komen in november naar Nederland voor de Winter School “Managing Archives Challenges and chances for the 21st century archivist”. Het Nationaal Archief organiseert dit voor de GCE-partnerlanden.

VOC en Zuidwest India

De VOC had diverse handelsvestigingen aan de kust van Malabar, gelegen aan de zuidwestkust van India. De hoofdvestiging was in Cochin, het huidige Kochi in de staat Kerala. De collectie in Kochi is een interessante aanvulling op collecties die al digitaal beschikbaar zijn voor onderzoekers: de VOC-collectie bij het Nationaal Archief, en de VOC-collectie bij de Tamil Nadu Archives in Chennai.

Koninklijk bezoek

Het bezoek van het koninklijk paar aan de deelstaat Kerala maakte deel uit van het staatsbezoek aan India. Tijdens het bezoek werd de relatie tussen Kerala en Nederland in het verleden, heden en de toekomst belicht door erfgoedspecialisten uit India en Nederland. Aansluitend kreeg het koninklijk paar een rondleiding door het Dutch Palace, waar zij de opening verrichten van een tijdelijke tentoonstelling. Daarin zijn door Nederland geschonken reproducties van kaarten te zien, gedeeltelijk afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief.