Nationaal Archief wint German Design Award 2018 

9 februari 2018

Het Nationaal Archief heeft met het ontwerp van de tentoonstelling De wereld van de VOC de German Design Award 2018 in de categorie ‘Excellent Communications Design - Fair and Exhibition’ gewonnen!

German Design Award

De jury van de German Design Award prees het tentoonstellingsontwerp van Guus van Geffen vanwege het gebruik van originele archiefstukken in combinatie met moderne mediatechnologie. De Raad voor Vormgeving overhandigde op 9 februari de German Design Award aan het Nationaal Archief in het Museum Angewandte Kunst Design Space in Frankfurt. De German Design Award is één van de meest toonaangevende internationale designprijzen voor innovatieve producten, producenten en designers. De prijs heeft als doel trends in design te ontdekken, presenteren en te onderscheiden. 

Zilver bij IDCA Awards

Vorig jaar november won het ontwerp van de tentoonstelling De wereld van de VOC ook al een belangrijke prijs: zilver bij de International Design and Communication Awards. De IDCA Awards zijn internationale prijzen op het gebied van design, branding en communicatie binnen de kunst- en cultuursector. IDCA moedigt kunst- en cultuurorganisaties aan om op een creatieve manier te communiceren.

VOC-archief nog steeds relevant

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief: ‘We zijn trots op deze tweede internationale award. In de tentoonstelling De wereld van de VOC vertellen we de persoonlijke verhalen uit de VOC-tijd, maar laten we ook zien dat deze periode uit onze geschiedenis nog steeds invloed heeft op de huidige tijd. Daarmee tonen we aan dat het VOC-archief, dat inmiddels online beschikbaar is, vandaag de dag nog steeds relevant is.'

De wereld van de VOC

In de tentoonstelling De wereld van de VOC geven beelden van zee, lucht en land met een bijpassende soundscape de bezoekers het idee zelf op reis te zijn. Geuren en geluiden begeleiden hen langs verschillende VOC-locaties in de Oost: Kaap de Goede Hoop, het Midden-Oosten, Ceylon, India, Batavia/Indië, Japan, China en Formosa. De bezoeker wordt verrast met verschillende digitale presentaties en middelen, die een extra dimensie geven aan het tentoonstellingsbezoek.

De tentoonstelling De wereld van de VOC is tot en met 24 juni 2018 te bekijken in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal.