Pronkstuk van Nederland: stem op het Plakkaat van Verlatinge!

Het Plakkaat van Verlatinge uit logeren
25 januari 2018

Het Plakkaat van Verlatinge is finalist in de verkiezing van Het pronkstuk van Nederland. Een terechte erkenning van een iconisch document in de geschiedenis van Nederland.

Stem op het Plakkaat 

In de erfgoed-finale was het Plakkaat  van Verlatinge de overtuigende winnaar met 49% van de stemmen. Vrijdagavond is de grande finale, waar we het opnemen tegen de finalisten uit de categorieën ontwerp en kunst. Wat het pronkstuk van Nederland wordt, bepaalt het Nederlandse publiek. U kunt vanaf donderdagavond 22.00 uur weer stemmen. 

Plakkaat van Verlatinge

Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst. Het Plakkaat van Verlatinge, gedateerd op 26 juli 1581, is het officiële besluit van de Staten-Generaal koning Filips II niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

De vorst beschermt zijn onderdanen

Koning Willem-Alexander citeerde bij zijn inhuldiging uit het Plakkaat dat een vorst er is ten dienste van zijn onderdanen en niet andersom. Die gedachte typeert ook na ruim 400 jaar nog steeds de verhouding tussen de Koning en zijn onderdanen.

Plakkaat van Verlatinge als inspiratiebron

Zowel nationaal als internationaal heeft het Plakkaat als inspiratiebron gediend. Zo zijn duidelijke inhoudelijke parellellen te vinden tussen de tekst van het Plakkaat van Verlatinge en de 200 jaar later opgestelde Amerikaanse Declaration of Independance uit 1776 en de Franse Déclaration des Droits de l’homme et du Citoyen uit 1789.

Pronkstuk van Nederland

In de week van 22-26 januari wordt hét pronkstuk van Nederland gekozen. Wat zegt het meest over ons en onze geschiedenis, wat verbindt ons het meest? Op vrijdag 26 januari is de grote finale te zien op NPO 2, om 21.15 uur. Het Plakkaat van Verlatinge is een van de belangrijkste stukken in de collectie van het Nationaal Archief. Het wordt permanent tentoongesteld in de gratis toegankelijke publieksruimte van het Nationaal Archief.