Plakkaat van Verlatinge Het pronkstuk van Nederland

Het Plakkaat van Verlatinge uit logeren
26 januari 2018

Het Plakkaat van Verlatinge is gekozen tot pronkstuk van Nederland. Het pronkstuk van Nederland laat zien wat ons definieert, wat het meest zegt over onze historie en wat ons het meest verbindt. Het Nationaal Archief in Den Haag is de trotse bewaarder van het Plakkaat en stelt het permanent tentoon in het voor iedereen vrij toegankelijke publiekscentrum.

“Iconisch document”

“Ik ben blij dat Nederland heeft gekozen voor het Plakkaat van Verlatinge als pronkstuk van Nederland”, zegt Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief. “Het is een iconisch document dat geldt als een van de geboortepapieren van Nederland. Daarnaast heeft het ook de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring ter inspiratie gediend. Het is een document waar we met z’n allen erg trots op mogen zijn. We willen alle stemmers hartelijk bedanken.”

Onafhankelijkheidsverklaring

Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst. In het Plakkaat van Verlatinge wordt koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden.
Meer informatie is te vinden in de bronnenbox op deze website.

Inhuldiging Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander verwees bij zijn inhuldiging naar het Plakkaat. Daarin staat beschreven dat de Koning er is voor zijn onderdanen en niet andersom. De Koning zei: “… dat diepgewortelde besef werd al in 1581 door de Staten-Generaal vastgelegd in de Akte van Verlatinge.”

Veel ambassadeurs

Het Nationaal Archief was blij verrast met het brede enthousiasme voor het Plakkaat. Geschiedenis en achtergronden kwamen tot leven bij monde van ambassadeurs op tv en op sociale media.
Ambassadeur Erik Scherder – vermaard neuropsycholoog en hartstochtelijk fan van het Plakkaat – trok parallellen met het heden en wist zo veel mensen te overtuigen op het Plakkaat te stemmen.

Nationaal Archief

Bij het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. Je ontdekt er hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden. Bij het Nationaal Archief krijg je altijd en overal toegang tot ons nationaal geheugen. Op locatie in Den Haag en via www.nationaalarchief.nl.