Stem op ons Stuk van het Jaar!

Nelson Mandela, Foto: Eli Weinberg
27 september 2018

Tot eind oktober kun je op ons Stuk van het Jaar stemmen: een portretfoto van Nelson Mandela die te zien is in de fototentoonstelling Face to Face – Portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland.

Stuk van het Jaar

Vanaf 1 oktober presenteren alle deelnemende archieven hun archiefstuk op www.stukvanhetjaar.nl en kan er gestemd worden. De verkiezing sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Opstand’. Aan het einde van de Maand van de Geschiedenis wordt hét Stuk van het Jaar 2018 bekendgemaakt. 

Nelson Mandela

Het Nationaal Archief zendt als Stuk van Het Jaar een portretfoto in van de anti-apartheidsstrijder en politicus Nelson Mandela. Voor Nelson Mandela is geweldloosheid ‘een tactiek, die je loslaat zodra ze niet meer werkt.’ Zijn partij African National Congress (ANC) staat in eerste instantie voor geweldloos verzet. Maar na het bloedbad in Sharpevillle in 1960 raakt het ANC ervan overtuigd dat een gewapende strijd onvermijdelijk is. Juist de man die later wereldberoemd wordt met zijn politiek van verzoening richt in 1961 de militaire tak van het ANC op. Een jaar later wordt Mandela gearresteerd, om pas in 1990 vrij te komen. De apartheid wordt eindelijk afgeschaft. Van 1994 tot 1999 is Nelson Mandela president van Zuid-Afrika. 
Stem op ons Stuk van het Jaar.