Tentoonstelling Topstukken in perspectief

22 maart 2019 t/m 5 januari 2020 in het Nationaal Archief
12 maart 2019

Op donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie in het Nationaal Archief. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland. In Topstukken in perspectief worden vijftien documenten uit de eigen collectie getoond die een speciale plaats innemen binnen de geschiedenis. Tijdens de opening geven Peter van Dongen, Mina Emad, Kathleen Ferrier, Lotte Jensen, de Kiesmannen, Arnout van Krimpen en Mehmet Tütüncü onder leiding van Jort Kelder een ander perspectief op de topstukken.

Topstukken in perspectief


Naast het Plakkaat van Verlatinge worden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de Vrede van Munster, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Documenten die stuk voor stuk een belangwekkend historisch moment markeren. De topstukken worden aangevuld met contextstukken. Het Nationaal Archief is zich ervan bewust dat de collectie zoals deze is gevormd slechts één perspectief biedt. Dit werpt dan ook de vraag op: zijn dit wel topstukken voor iedereen? En: wat is hun betekenis nog in de samenleving van vandaag?

Om de getoonde objecten meer in perspectief te plaatsen geven bekende personen uit onder meer de politiek, de media en de wetenschap er hun eigen visie op. In video-interviews vertellen zij welk specifiek archiefstuk voor hen belangrijk is en waarom het hen raakt. Zo gaat royalty watcher Marc van der Linden in op de abdicatie van koningin Beatrix, becommentarieert millennial-expert Talitha Muusse de Wet die in 1956 de handelingsonbekwaamheid voor getrouwde vrouwen ophief en geeft voormalig CDA-kamerlid Kathleen Ferrier haar kijk op de akte van erkenning van de onafhankelijkheid van Suriname.

Ook het perspectief van de bezoeker is belangrijk. Welk topstuk raakt hen het meest en waarom? Aan een ronde tafel in het midden van de tentoonstelling kunnen bezoekers een reactie achterlaten. Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief rondleidingen, debatten, lezingen en andere evenementen. Binnen deze programmering is volop ruimte voor gesprek. Kijk voor meer informatie op www.nationaalarchief.nl/agenda

Historisch nieuwsblad


In samenwerking met Historisch Nieuwsblad wordt bij Topstukken in perspectief een speciale bijlage uitgegeven. In deze special worden alle topstukken uit de tentoonstelling uitgelicht. Deze bijlage wordt uitgegeven bij Historisch Nieuwsblad van april en is los te verkrijgen bij het Nationaal Archief.

Nationaal Archief


In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en de samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je altijd en overal toegang te geven tot het nationaal geheugen.

Sponsoren en fondsen


Topstukken in perspectief wordt mede mogelijk gemaakt door Captains of History ACOMO, HEMA, FrieslandCampina, Nationale Nederlanden, Afpro Filters en door Marinus Plantema Foundation en Het genootschap voor het Nationaal Archief.

Topstukken in perspectief
22 maart 2019 tot en met 5 januari 2020
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag.

 

Plakkaat van Verlatinge, Foto Jan Zweerts.jpg

Vrede van Munster, Foto Jan Zweerts.jpg

Afschaffing van de slavernij-2000px Foto Jan Zweerts.jpg 

Handelsverdrag tussen het Ottomaanse Rijk en de Republiek, Foto Jan Zweerts.jpg