Top 3 Geschiedenisleraar 2018 bekend

Acte van Pacificatie van Gent
16 oktober 2018

Drie toptalenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die het Rijksmuseum, met NTR en het Nationaal Archief, dit jaar voor de vijfde keer uitreiken.

En de genomineerden zijn

De kanshebbers zijn geselecteerd door een vakjury onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2018 wordt op 27 oktober 2018 in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

De drie genomineerden zijn:

•Marcel Heilig. Herbert Vissers College, Nieuw-Vennep

•Jikkemien Kuijpers. SG Newton, Hoorn

•Stijn de Wit. IJburg College, Amsterdam

Juryvoorzitter Martine Gosselink: Het vak geschiedenis is zelf al enorm spannend, daarom is de jury op zoek naar de leraar die dat met veel enthousiasme voor de klas overbrengt. Die passie voor het vak ziet de jury bij alle genomineerden terug. Met een dynamische, activerende en verrassende manier van lesgeven hebben zij alles in huis om Geschiedenisleraar van het jaar te worden.

Hoe komt de Top 3 tot stand?

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van het Rijksmuseum, NTR en het Nationaal Archief meer dan honderd formulieren in om een leraar voor te dragen. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Martine Gosselink selecteerde uit de aanmeldingen 15 leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is de uiteindelijke top 3 gekozen. Deze drie leraren zijn volgens de jury zeer bevlogen en beschikken, allen op zich, over uitzonderlijke kwaliteiten.

Prijsuitreiking tijdens de Nacht van de Geschiedenis

De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 27 oktober, voorafgaand aan de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in het bijzijn van de leerlingen van de genomineerden. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.