Wiki goes Caribbean gaat door als online bijeenkomst

20 april 2020

Op zaterdag 25 april 2020, van 14.00 tot 16.00 uur kunt u online deelnemen aan de Wiki goes Caribbean bijeenkomst.

Wiki goes Caribbean

Met het Wiki goes Caribbean-project proberen we informatie over Suriname en het Caribisch gebied op Wikipedia en de beeldbank Wikimedia Commons uit te breiden, te vergroten, te verbeteren en te actualiseren. Regelmatig komen we met geïnteresseerden, Wikipedianen en professionals bij elkaar, om meer artikelen op Wikipedia te schrijven en om foto’s van de Commons-beeldbank bij verschillende artikelen te plaatsen.

Online bijeenkomst

Helaas is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om fysieke bijeenkomsten te organiseren in het Nationaal Archief. We bieden daarom op zaterdag 25 april 2020, van 14.00 tot 16.00 uur, een nieuwe, online bijeenkomst aan in samenwerking met Wikimedia Nederland. 

Deze online sessie vervangt de eerder geplande fysieke bijeenkomst in Den Haag, die door de ontwikkelingen rondom corona geannuleerd is. We merken tegelijkertijd dat er juist nu ook behoefte is aan ondersteuning bij Wiki-activiteiten of gewoon om elkaar even te zien. De bijeenkomst op 25 april is geschikt voor beginners én voor ervaren deelnemers. We maken gebruik van de eenvoudige vergadertool Jitsi

Wat gaan we doen?

De bijeenkomst gaat van start met een plenaire sessie. Sandra Fauconnier (Wikimedia NL) introduceert de ISA tool, een leuke en gebruiksvriendelijke tool waarmee je eenvoudig gegevens aan afbeeldingen op Wikimedia Commons kunt toevoegen via je laptop of telefoon. En dan gaan we samen aan de slag, om oude foto’s uit het Caraïbisch gebied van extra informatie te voorzien!

Na de ISA uitleg volgt een Wikipedia-introductie voor beginners. Onder ervaren begeleiding kun je hier je eerste stappen zetten op Wikipedia. Vanaf dat moment opent ook een tweede kanaal voor degenen die liever ‘gewoon’ samen met andere deelnemers digitaal willen werken.

Agenda

13.30 Opening van vergaderkanaal, inloop

14.00 Introductie, voorstelrondje

14.15 Introductie ISA Tool - op een heel makkelijke manier foto’s en afbeeldingen van de Antillen en Caraïben beschrijven

14.45 Start van twee parallelle sessies:

  • Introductie Wikipedia-artikelen bewerken voor beginners. We starten met een korte inleiding. Vervolgens kan iedereen aan de slag met het schrijven en verbeteren van artikelen. Begeleiders zijn aanwezig om mee te kijken en vragen te beantwoorden.
  • Informeel samenwerken aan Wikimedia-projecten, voor deelnemers die hier reeds vertrouwd mee zijn. Ook hier is een begeleider aanwezig om mee te kijken en vragen te beantwoorden.

16.00 Plenaire afronding en uitloop, laatste vragen

16.30 Einde

Welk videokanaal gebruiken we?

We hebben ervoor gekozen om te werken met Jitsi. Je hoeft hiervoor geen account te hebben. Wanneer je je aanmeldt voor de bijeenkomst (zie onder) sturen we je een uur voor aanvang een link toe waarmee je kunt aansluiten.

Aanmelden

Om je de link voor de bijeenkomst te kunnen toesturen, is aanmelden noodzakelijk. 

We gebruiken je gegevens alleen voor het toesturen van de link waarmee je kunt inloggen.

Inschrijven kan via dit Google docs formulier.