Drie archiefgidsen ‘Dutch Sources on South Asia’ online

Auteurs Dutch Sources on South Asia
3 april 2020

De eerste drie delen uit de serie Dutch Sources on South Asia staan nu online. De Engelstalige archiefgidsen geven een uitgebreid (inter)nationaal overzicht van bronnen over VOC-activiteiten in India en Sri Lanka.

Dutch Sources on South Asia 

Samen maken de drie Engelstalige archiefgidsen de rijke en vaak zeldzame bronnen toegankelijk voor een breed publiek. Naast een archievenoverzicht bieden de gidsen historische introducties, regionale kaarten en een uitgebreide bibliografie van twee eeuwen Nederlandse aanwezigheid in India en Sri Lanka.

•    Deel 1 van de serie Dutch Sources on South Asia geeft een overzicht van VOC-bronnen uit het Nationaal Archief over VOC-activiteiten in India en Sri Lanka. 
•    Deel 2 geeft een overzicht van VOC-bronnen buiten het Nationaal Archief maar wel uit Nederland. Denk daarbij aan gemeentelijke en provinciale archieven, musea, universiteiten, bibliotheken, andere instellingen en privé-archieven. 
•    Deel 3 ten slotte, geeft een overzicht van VOC-bronnen over India en Sri Lanka in het buitenland. 

Het eerste deel is zeker van belang voor geïnteresseerden en studenten. Het geeft een beginnende onderzoeker meteen een goed inzicht in de beschikbare bronnen, hun betekenis en relaties. Deel 2 en 3 ontsluiten relatief onbekend Nederlands archiefmateriaal over Zuid-Azië. Ze bieden onderzoekers die diepgaander te werk gaan veel mogelijkheden. 

Auteurs Bes, Gommans en Kruijtzer

Voor de digitale publicatie van Dutch Sources on South Asia spraken we met de drie auteurs van de serie, Lennart Bes, Jos Gommans en Gijs Kruijtzer, allen verbonden aan de Universiteit Leiden. We vroegen naar de bruikbaarheid en de betekenis van de gidsen.

Inzicht in wereldwijde bronnen

‘Deze gidsen zijn voor ons eigen onderzoek erg nuttig geweest. We zijn hierdoor verschillende documenten in binnen- en buitenland tegengekomen waar we het bestaan niet kenden, vooral in wat minder bekende collecties zoals de bibliotheek van de Vrije Universiteit of regionale archieven in India. De gidsen geven ook een veel beter inzicht in VOC-archieven wereldwijd en de relatie met aanverwant materiaal (kerkelijke archieven, overheidsarchieven, familiearchieven, privécollecties, kaartenmateriaal, kunstobjecten etc.).’ 

Grote waarde Nederlands materiaal

‘De gidsen zijn heel goed ontvangen en blijken vrij bekend te zijn bij onderzoekers in binnen- en buitenland. Onderzoekers zeggen nu een beter beeld te hebben van de grote waarde van Nederlands materiaal voor de geschiedenis van India en Sri Lanka. De gidsen zijn redelijk wijdverspreid beschikbaar in Europa, vooral deel 1. Het is dus goed dat alle delen nu online verschijnen en daardoor voor iedereen toegankelijk worden.’ 

Archiefgidsen bieden context

‘Een grote extra waarde van deze gidsen ten opzichte van online toegangen  is dat ze overkoepelend zijn en ook interpreteren, ze geven ook context.  Het is voor de meeste geïnteresseerden ondoenlijk om alle mogelijk relevante toegangen wereldwijd te doorzoeken. Daarnaast staan nog lang niet alle toegangen online, zeker niet van materiaal in het buitenland. Ook zijn veel online toegangen alleen in het Nederlands beschikbaar. Deze gidsen zijn Engelstalig. Ze zijn ook waardevol omdat ze tegelijk met andere projecten op dit vlak verschenen zijn, zoals TANAP, de Atlas of Mutual Heritage etc.’ 

Gedeeld cultureel erfgoed

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was actief in een groot deel van Zuid-Azië. In India en Sri Lanka stichtte de VOC verschillende handelsposten en nederzettingen. De VOC liet in deze en andere landen archief na. Het gedeeld cultureel erfgoed is met de archiefgidsen toegankelijk gemaakt. Met de digitalisering van de archiefgidsen vanuit het Gedeeld Cultureel Erfgoed Programma hoopt het Nationaal Archief de zichtbaarheid van deze archiefcollecties verder te vergroten. Én het onderzoek naar de VOC-periode in Zuid-Azië te stimuleren.

Bekijk voor meer informatie de zoekhulp over India en de zoekhulp over Sri Lanka.