Zomer in het Nationaal Archief

24 juni 2019

Bezoek deze zomer het Nationaal Archief! Bekijk de tentoonstellingen Topstukken in perspectief of Wie ben ik wie was jij? en doe mee met een van de activiteiten.

30 juni Debat Pride: van verbod op sodomie tot de Nashvilleverklaring

Bij de tentoonstelling Topstukken in perspectief organiseert het Nationaal Archief een aantal debatten. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe leidt op 30 juni een debat over de betekenis van de archiefstukken 'verbod op Sodomie uit 1730' en de 'grondwetsherziening van 1983'. Welke rol spelen deze stukken vandaag de dag als het gaat om acceptatie en beeldvorming van LHBTI’s? Voor dit debat sluiten kunstenaar en fotograaf Diana Blok en de neerlandicus en historicus Theo van der Meer aan. 
Zondag 30 juni
Tijd: 13.00-14.30 uur
Plaats: Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal
Kosten:  € 12,50 (inclusief entree Topstukken in perspectief)
Aanmelden: via events@nationaalarchief.nl of koop online een kaartje

7 juli KLM UrbanTrail Den Haag

Loop op 7 juli de Urban Trail in Den Haag en ontdek op deze manier allerlei bijzondere locaties! Dit keer rennen de deelnemers ook door het Nationaal Archief.  Deelnemers kunnen kiezen tussen een parcours van 6 of 10 km en lopen door bijzondere locaties en gebouwen in Den Haag. Behalve door het Nationaal Archief gaan de renners door de Koninklijke Schouwburg, de foodhall Minglemush, het Centraal Station, Universiteit Leiden aan de Wijnhaven, sociëteit de Vereeniging, de Bijenkorf en Pathé Buitenhof. 

7 juli Rondleiding: Gesprek op zaal

Ga mee met de rondleider door de tentoonstelling Topstukken in perspectief en ontdek andere perspectieven aan de hand van deze vragen: Wat is een topstuk? Wordt dat bepaald door esthetiek of inhoud? Is het topstuk voor de één ook een topstuk voor de ander? En hoe staan topstukken uit het verleden in relatie tot het heden?
Zondag 7 juli
Tijd: 14.30-15.30 uur
Kosten: € 5,- (inclusief entree Topstukken in perspectief
Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl

20 juli schrijfbijeenkomst Wiki goes Caribbean

Op Wikipedia en de beeldbank Wiki Commons is nog niet zoveel informatie over Suriname en het Caribisch gebied te vinden. Met het Wiki goes Caribbean-project willen we daar verandering in brengen. Op zaterdag 20 juli is er een schrijfmiddag Wiki goes Caribbean met het thema voedsel en drank. Samen met geïnteresseerden, wikipedianen en professionals beschrijven en fotograferen we Surinaamse en Caribische gerechten en dranken. Iedereen is van harte welkom. 
Tijd: 13.00-17.00 uur
Plaats: Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal
Kosten:  geen
Aanmelden: via  Wikimedia Nederland

28 juli debat Afschaffing slavernij: onzichtbare aanwezigheid

Tijdens dit debat gaat Nancy Jouwe in gesprek met onder andere auteur Reggie Baay en verhalenverteller en stadsdichter van Tilburg, Onias Landveld. Centraal staat de betekenis en invloed van de afschaffing van de slavernij. Wat betekent de afschaffing voor de samenleving van vandaag?
Zondag 28 juli
Tijd: 13.00-14.30 uur
Plaats: Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal
Kosten:  € 12,50 (inclusief entree Topstukken in perspectief)
Aanmelden: via events@nationaalarchief.nl of koop online een kaartje

Tentoonstelling Wie ben ik wie was jij?

In de zomervakantie, van 20 juli - 1 september is de educatieve tentoonstelling Wie ben ik wie was jij? elke dag, behalve op maandag, geopend voor iedereen. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasi Boachi, Tula, Cornelia van Neijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?