Resultaten TRIADO-project veelbelovend

22 juli 2019

Wat betekent het als we grote archieven of historische tekstcollecties integraal digitaal doorzoekbaar kunnen maken? Twee jaar onderzoek naar methoden en technieken leverde veelbelovende resultaten op.

TRIADO

Met het project TRIADO (Tribunaalarchieven als Digitale Onderzoeksfaciliteit) is de afgelopen twee jaar in een beveiligde omgeving onderzocht met welke methoden en technieken het meest geraadpleegde WOII-archief van ons land, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), full text doorzoekbaar kan worden gemaakt. Zodat dwars door alle individuele dossiers en inventarisnummers heen gezocht kan worden, door de diepste informatielagen. 

Bevindingen en rapport

Van kilometers aan archiefdozen in een depot, tot een zoekmachine waarmee je door elk individueel blaadje kan ‘googelen’. Om dat te bereiken zijn veel stappen nodig. Sommige stappen zijn al vaak toegepast binnen de erfgoedsector, andere zijn experimenteel. Alle individuele onderdelen van dit ontsluitingsproces zijn in het pilotproject TRIADO onderzocht. Lees op de TRIADO-projectpagina meer over de belangrijkste bevindingen: over het creëren van machineleesbare tekst en het experimenteren en verrijken met bestaande databestanden. Of download het volledige onderzoeksrapport.

Congres Connecting the dots

Op 13 september vindt het TRIADO-slotcongres ‘Connecting the dots’ plaats. Daar worden de resultaten van het onderzoek naar het digitaal doorzoekbaar maken van het CABR gepresenteerd. Ook komen dan de bevindingen uit de onderzoeksfase van het project aan bod. Hierin is getoetst of er met de gecreëerde data nieuwe onderzoeksvragen aan het archief kunnen worden gesteld. Abram de Swaan, Peter Romijn en Ad van Liempt houden lezingen en er is een paneldiscussie o.l.v. Lex Heerma van Voss met o.a. Marens Engelhard, Wouter Veraart, Ralf Futselaar en Catrien Bijleveld. Houd voor het programma en aanmelding de website oorlogsbronnen.nl in de gaten. 

CABR raadplegen

De gedigitaliseerde dossiers binnen dit pilotproject zijn niet toegankelijk en enkel binnen een beschermde omgeving gebruikt door projectmedewerkers. Na afronding van TRIADO wordt door projectpartners gesproken over eventuele vervolgstappen n.a.v. de resultaten. Voor onderzoek in dossiers uit het CABR, een beperkt openbaar archief, raadpleeg de website van het Nationaal Archief.