Oktober: Maand van de Geschiedenis

9 oktober 2019

Kom deze maand naar het Nationaal Archief! We organiseren een avondvullende voorstelling, workshops papier maken voor kinderen en rondleidingen door de tentoonstelling Topstukken in perspectief.

Op zoek naar de eerste vrouwelijke premier 

Vanwege de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht heeft de Maand van de Geschiedenis dit jaar het thema 'Zij/Hij'. Het Nationaal Archief sluit hierop aan met een avondvullend programma over vrouwen in de politiek met theater, presentaties en een bezoek aan de tentoonstelling Topstukken in perspectief.
In de onewomanshow De Première onderzoekt theatermaker Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen in de afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? Na deze show vertelt Devika Partiman, oprichter van Stem op een Vrouw, hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de eerste vrouwelijke premier straks een feit is.

Datum: 25 oktober, 18.00 – 22.00 uur
Locatie: Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal
Prijs: € 20,00 (inclusief een hapje, drankje en entree Topstukken in perspectief)
Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl . 

Rondleidingen: gesprek op zaal

Ga op zondag 20 oktober mee met de rondleider door de tentoonstelling Topstukken in perspectief in het Nationaal archief. Ontdek andere perspectieven aan de hand van vragen als: Wat is een topstuk? Wordt het bepaald door esthetiek of inhoud? Is het topstuk van de één ook een topstuk voor de ander? En hoe staan topstukken uit het verleden in relatie met het heden?
Datum: 20 oktober (ook op 10, 24 november en 1, 15 december), 14.30 – 15.30 uur
Locatie: Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal
Prijs: € 5,00 (inclusief entree Topstukken in perspectief)
Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl
LET OP: geef bij het reserveren duidelijk aan welke dag je kiest.

Workshop met museumbezoek: Papier maken

Papier kun je van verschillende materialen maken, zoals hout en papiersnippers. Maar wist je dat je ook een versleten spijkerbroek of oud geld kunt gebruiken? In deze workshop, voor kinderen vanaf acht jaar, maak je je eigen papiergeld van echte geldsnippers! Ouders en begeleiders mogen tijdens de workshop gratis de tentoonstelling Topstukken in perspectief bezoeken.
Data: 19, 20, 22, 23, 24, 24, 26 oktober, 13.00 – 14.30 uur.
Locatie: Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal
Prijs: € 2,50 
Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl
LET OP: geef bij het reserveren duidelijk aan welke dag je kiest.