Gebruik van scans van foto's, kaarten en documenten

Bij veel scans op deze website staat een downloadknop. Die scans zijn rechtenvrij en gratis te gebruiken. Kunt u een scan niet downloaden, dan rust er auteursrecht op de afbeelding. Partner Spaarnestad Photo kan voor u onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Gebruik van deze afbeeldingen is niet gratis.

Auteursrecht en open data

Het Nationaal Archief doet actief afstand van zijn auteursrecht op scans van foto's, kaarten en documenten. Dit maakt hergebruik van deze afbeeldingen zo gemakkelijk mogelijk. Dit geldt alleen voor afbeeldingen waarbij een dowloadknop beschikbaar is en die voorzien zijn van een 'Publiek domein' of 'CC0' markering. 

Lees meer over open data bij het Nationaal Archief

Niet als download beschikbare afbeeldingen

De downloadknop ontbreekt bij:

  • Foto's en scans van archiefstukken waarvan het auteursrecht niet bij het Nationaal Archief berust.
  • Foto's die alleen in een lage resolutie (lage kwaliteit) als scan beschikbaar zijn 

Kunt u een scan niet downloaden, dan rust er auteursrecht op de afbeelding. Partner Spaarnestad Photo kan voor u onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Gebruik van deze afbeeldingen is niet gratis.

Lees meer over het gebruik van foto's en auteursrecht

Neem contact op met Spaarnestad Photo

Collectie Spaarnestad

Foto's uit het bestand van Spaarnestad Photo kunnen besteld worden door het invullen van een bestelformulier. Spaarnestad Photo neemt de bestelling dan in behandeling. U krijgt een prijsopgave voor deze scans. Aan het gebruik in publicaties zijn kosten verbonden.

Bron- en naamsvermelding

Wij stellen het op prijs als u bij het gebruik van een foto de fotograaf vermeldt en naar het Nationaal Archief verwijst. Bij een scan van een archiefstuk verwijst u naar het origineel in onze collectie. Bronvermelding is niet verplicht.

Bron- en naamsvermelding foto:

Foto: [fotograaf], Nationaal Archief / [naam collectie]
Bijvoorbeeld: Foto: Charles Breijer, Nationaal Archief / Anefo

Bronvermelding archiefstuk:

Nationaal Archief, [naam archief], nummer archiefinventaris [nummer archiefinventaris], inventarisnummer [inventarisnummer]
Bijvoorbeeld: Nationaal Archief, Oude West-Indische Compagnie (Oude WIC), 1621-1674 (1711), nummer archiefinventaris 1.05.01.01, inventarisnummer 17

Kwaliteit van de scans van foto's en archiefstukken

Origineel document Bestandsformaat scan Resolutie voor print Formaat afdruk
Foto jpeg 300 dpi A4
Kaart of document jpeg 300 dpi Ware grootte origineel archiefstuk