Symposium De waarde van open data bij het Nationaal Archief

Verbeelding van linked open data
28 maart 2022

Miljoenen oude handgeschreven pagina’s doorzoeken in slechts een paar minuten? Op een innovatieve manier het verleden inzichtelijk maken? Dat kan met open data. Op 14 april organiseert het Nationaal Archief het symposium De waarde van open data.

Het Nationaal Archief stelt zoveel mogelijk archiefcollecties beschikbaar als open data(sets). Het symposium laat zien hoe wetenschappers en journalisten deze open data kunnen gebruiken. Het dagprogramma is gevuld met presentaties over toepassingen van deze data. Daarnaast lichten sprekers de waarde van open data toe op strategisch niveau.

‘Open data nu is zo 1980’

Paul Suijkerbuijk en Frank Verschoor (The Green Land) verzorgen de keynote met de titel Open data nu is zo 1980. In een pleidooi voor actieve open-datadienstverlening nemen ze een loopje met de overtuigingen rond open data van weleer. Een aanrader voor iedereen die het organiseren, delen en inzetten van open data serieus neemt. Paul Suijkerbuijk en Frank Verschoor zijn al geruime tijd pleitbezorgers van het publiceren en hergebruiken van open data door de rijksoverheid.

Innovatieve toepassingen

De sprekers op het symposium presenteren welke innovaties er mogelijk zijn met open data. Van het vinden van verhalen door datajournalistiek tot een revolutie in historisch onderzoek dankzij handwritten text recognition. Het vindbaar maken van verborgen sporen met behulp van entity recognition of juist de ontwikkeling van het narratief van speelfilms. Het verrijken van open data van het Nationaal Archief uit het VOC-archief of die tot leven laten komen door visualisaties met augmented reality. En wat is de meerwaarde van computer vision voor de culturele en erfgoedsectoren?

Workshops en brainstorms

Bezoekers kunnen deelnemen aan een interactieve workshop over (linked) open data bij het Nationaal Archief. Of gezamenlijk brainstormen over de vraag hoe open data het beste beschikbaar gesteld kan worden.

Aanmelden

Een overzicht van de presentaties is te vinden op de symposiumpagina. Daar staat ook een aanmeldformulier.

Datum: Donderdag 14 april 2022, 9.30 - 17.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). Inclusief lunch en borrel.
Locatie: Nationaal Archief, Den Haag
Ook online: Het symposium is ook online te volgen
Aanmelden: via de symposiumpagina