Open data foto's

Ruim 400.000 foto's zijn beschikbaar onder een CC0 publiek domein verklaring. Dat geldt zowel voor de scan als voor de metadata.

Hergebruik van afzonderlijke open data afbeeldingen is niet ingewikkeld, het Nationaal Archief stelt geen voorwaarden. U mag de foto zonder toestemming kopiëren, veranderen, en verspreiden, zelfs voor commerciële doeleinden. Vermelding van de fotograaf en het Nationaal Archief stellen we wel op prijs

Alle open data afbeeldingen zijn herkenbaar aan de beschikbaarheid van een download knop. Daarnaast staat in het veld 'auteursrechthebbende' Nationaal Archief, CC0 of Nationaal Archief, Public Domain.

Bekijk alle open data foto's

Lees de uitleg over CC0 (publiek domein verklaring) en publiek domein bij Creative Commons.

Niet alle foto's zijn als open data beschikbaar. Als een downloadknop en vermelding CC0 of Public Domain ontbreekt, kunt u de foto niet hergebruiken.
Lees meer over het gebruik van foto's en auteursrecht

Opvragen open data scans en metadata foto's via API

Naast het individuele gebruik van bijvoorbeeld foto's is het ook mogelijk om de collectie geautomatiseerd te benaderen via een zogenaamde API (application programming interface) .

Open data informatie voor foto's
Collectiegegevens Waarde
Collectieonderdeel Foto's
Aantal Circa 418.000
Percentage Open Data 38% (van de gedigitaliseerde foto's)
Licentie CC0 en Public Domain 
Techniek Open Search API
Formaat
  • XML en JPEG thumbails, medium- en high resolution output via API
  • JPEG download, met een 300 DPI afdrukkwaliteit voor A4 door bij de individuele afbeelding gebruik te maken van de download knop.

Opvragen scans en metadata

De scans die als open data beschikbaar zijn kunnen worden opgeroepen via de URL van de Open Search API. Het description document van de API geeft aan welke velden doorzocht kunnen worden.

Wanneer de foto’s van Willem van de Poll (archiefinventaris 2.24.14.02) als voorbeeld worden genomen ziet de URL er als volgt uit.

http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=2.24.14.02&count=100&startIndex=1

De API geeft per keer maximaal 100 records terug (&count=100) en start met het tonen ervan op pagina 1 (&startIndex=1). Wanneer er meer records dan 100 zijn (<opensearch:totalResults>) kan de pagina worden opgeplust tot het laatste resultaat is bereikt. Een record is in het geval van foto’s een bestanddeelnummer. Een record kan in zeer uitzonderlijke gevallen kan meerdere scans van foto's bevatten. De metadata in XML biedt een uitgebreide beschrijving van de foto zelf.

Bron- en naamsvermelding foto

Wij stellen het op prijs als u bij het gebruik van een foto de fotograaf vermeldt en naar het Nationaal Archief verwijst. Bronvermelding is niet verplicht.

Foto: [fotograaf], Nationaal Archief / [naam collectie]
Bijvoorbeeld: Foto: Charles Breijer, Nationaal Archief / Anefo

Wilt u ook een link opnemen naar de afbeelding? Gebruik dan de permanente url (deze links starten met http://proxy.handle.net ).