Echtscheidingen Zuid-Holland, na 1939

Bent u op zoek naar een echtscheidingsvonnis, uitgesproken in de provincie Zuid-Holland? Bij het Nationaal Archief bewaren we de vonnissen tot en met 1989 van de rechtbanken van Dordrecht, Den Haag en Rotterdam. Voor een recenter vonnis moet u bij de rechtbank zelf zijn.

Alles uitklappen

Rechtbankarchieven jonger dan 75 jaar zijn in verband met de privacy beperkt openbaar.  U krijgt alleen een kopie van het vonnis als u deze nodig heeft voor een gerechtelijke procedure of andersoortige officiële aanvraag (bijvoorbeeld voor de toekenning van een nabestaandenpensioen).

U richt uw verzoek om een kopie van het echtscheidingsvonnis aan het Nationaal Archief. Dat kan via het postadres, maar bij voorkeur per e-mail naar info@nationaalarchief.nl. Binnen maximaal zes weken kunt u de kopie verwachten, vooropgesteld dat aan de onderstaande voorwaarden is voldaan. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Om uw echtscheidingsvonnis te vinden hebben wij de volgende gegevens nodig:

  • Naam met volledige voornamen van u en uw voormalige echtgenoot/echtgenote
  • Plaats van de rechtbank waar het vonnis is uitgesproken
  • Datum van het vonnis bij de rechtbank. Let op: dit is niet hetzelfde als uw officiële echtscheidingsdatum, dat is namelijk de datum dat het vonnis is ingeschreven in de Burgerlijke Stand
  • Uw postadres, voor het geval dat u aangeeft géén scan te willen ontvangen maar een fotokopie
  • Kopie van uw legitimatiebewijs (als bijlage van de e-mail of brief)
  • Korte motivering van uw verzoek

U krijgt alléén een kopie van het vonnis als u deze nodig heeft voor een gerechtelijke procedure of andersoortige officiële aanvraag (bijvoorbeeld voor de toekenning van een nabestaandenpensioen).

De vonnisdatum staat op uw echtscheidingsakte. Deze akte vraagt u op bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u getrouwd bent. Bij iedere gemeente worden Registers van Echtscheidingsakten tot circa 1995 bewaard. Let goed op dat u daadwerkelijk een echtscheidingsakte krijgt. Soms wordt er foutief een huwelijksakte afgegeven met in de kantlijn de datum waarop de echtscheiding is ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Aan de hand van deze datum kunnen wij het echtscheidingsvonnis niet terugvinden.
Bent u in het buitenland getrouwd, maar in Nederland gescheiden? Dan kunt u voor uw echtscheidingsakte contact opnemen met de gemeente Den Haag afdeling Landelijke Taken. (Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen vallen ook onder buitenland.)

Voordat rechtbanken hun archieven aan het Nationaal Archief overdragen worden alle documenten die wettelijk niet bewaard hoeven te worden vernietigd. Dit geldt ook voor echtscheidingsconvenanten. Deze worden dus niet bewaard en zijn daarom dus ook niet aan het Nationaal Archief overgedragen. 

Als de rechtbank bij uw echtscheiding uitspraak heeft gedaan over voogdij en/of alimentatie dan zijn deze stukken terug te vinden in het archief van de rechtbank. Soms staat deze uitspraak vermeld in het echtscheidingsvonnis, soms is er een aparte uitspraak gedaan. Wilt u deze informatie ontvangen? Geef dat dan aan in uw verzoek. Anders gaat de medewerker van het Nationaal Archief alleen op zoek naar het echtscheidingsvonnis.

Rechtbankarchieven ouder dan 75 jaar zijn openbaar. Er zijn twee mogelijkheden om een echtscheidingsvonnis ouder dan 75 jaar te vinden:

Let op: het archief Arrondissementsrechtbank Den Haag 1838-1940 is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verloren gegaan. Alleen de strafzaken zijn bewaard gebleven. De echtscheidingsvonnissen uitgesproken door de rechtbank Den Haag in deze periode zijn er dus niet meer.