Guyana, 1621-1813

Op de Wilde Kust (ruwweg het huidige Guyana, Suriname en Frans Guiana) werden door verschillende Europese landen pogingen gedaan tot kolonisatie. Sinds de 17e eeuw had Nederland drie koloniën in Guyana: Essequebo, Demerary en Berbice.

Index of minutes by the court of policy of the Demarara River

Een gedeeld verleden

Essequebo en Demerary, twee koloniën die vernoemd zijn naar de rivieren waaraan ze lagen, werden bestuurd door de West-Indische Compagnie (WIC). In Berbice ging het patronage van de Zeeuwse familie Van Pere – na een Franse plundering - over op een groep Amsterdamse kooplieden, die zich verenigden in de Sociëteit van Berbice. In de tweede helft van de 18e eeuw komen de plantages in deze gebieden tot grote bloei en maakt de WIC enorme winsten. Tot slaaf gemaakte Afrikanen produceerden koffie, suiker en katoen voor de Nederlandse markt. 

In 1813 neemt Groot-Brittannië definitief het bestuur over van de drie koloniën en verdwijnt het Nederlandse gezag. In 1831 werden de voormalige koloniën Essequebo, Demarary en Berbice verenigd in British Guiana, dat sinds de onafhankelijkheid in 1966 Guyana heet.

Op deze pagina vindt u allerlei verwijzingen naar archieven, kaarten, indexen en zoekhulpen die te maken hebben met het gedeelde verleden van Nederland en Guyana.

Atlas of Mutual Heritage

In de Atlas of Mutual Heritage kunt u zoeken naar informatie, kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van plaatsen die gerelateerd zijn aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC).