De waarde van open data: deze data is van iedereen!

Tom De Smet en Kirsten Paulus bij het symposium De waarde van open data.
2 mei 2022

Donderdag 14 april organiseerde het Nationaal Archief het symposium De waarde van open data. Zo’n 150 deelnemers, gebruikers én aanbieders, wonen de bijeenkomst bij. De dag staat in het teken van innovatie, samenwerking en het vinden van verborgen informatie. Met als centrale boodschap: open data is van en voor ons allemaal.

Een essentieel instrument

Tom De Smet, directeur Archieven, Dienstverlening & Innovatie van het Nationaal Archief betoogt tijdens de opening: “Ons bestaansrecht als Nationaal Archief is dat wij het recht op informatie aan iedereen dienen. Om dat te kunnen blijven doen, in de gedigitaliseerde informatiesamenleving vandaag de dag, moeten we dichter bij de burger komen. In al de informatie die er bij de overheid is, zijn wij een puzzelstukje. Open data is een essentieel instrument om ons doel te bereiken.”

Er valt zeker nog wat te bereiken

Ook key-notesprekers en open-data-experts Paul Suijkerbuijk en Frank Verschoor benadrukken dat open data beschikbaar moet zijn voor iedereen. En ze stippen een dilemma aan dat in de brainstorm wordt besproken: de ruimte tussen wat er aan informatie vrij wordt gegeven, en wat absoluut niet vrij kan komen. "Op het gebied van het beschikbaar stellen van de data en de kwaliteit ervan valt zeker nog wat te bereiken." Bij data beschikbaar stellen houdt het niet op. "Publiceren is zilver, mensen bereiken is goud."

Diverse presentaties

De deelnemers kunnen maar liefst negen puntige presentaties bijwonen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Van innovatieve toepassingen van open data zoals kunstmatige intelligentie, artificial reality en handwritten text recognition (HTR). Tot het vinden van onderbelichte verhalen, het witte perspectief en de daaruit voortvloeiende zoektermen. En het dekoloniseren van archieven. Ook het koppelen van datasets van erfgoedinstellingen en het verbreden van de samenwerking op dit gebied komen aan bod.

Wie dat wil kan een uitstapje maken naar een brainstormsessie Het gebruik van open data. Met als kernvragen: wie zijn die gebruikers? En: hoe maak je je dataset zichtbaar? O.a. toegankelijkheid en openbaarheid komen hierin aan de orde. Ook is er een workshop over open data en linked open data bij het Nationaal Archief. Deze gaat vooral over het (technische) proces en de behoeften van de gebruikers.

Meer lezen of terugkijken?

Het gehele zaalprogramma is terug te zien op YouTube. Een inhoudelijk verslag van de brainstorm en de workshop staan op KIA. U vindt een korte beschrijving en de presentaties op de webpagina De waarde van open data