Externe deskundigen opnieuw bijeen

Op 30 november op het Nationaal Archief
Afbeelding van mensen via Pixabay
8 november 2022

Externe deskundigen zijn onafhankelijke adviseurs bij het opstellen van een selectielijst. Zij vertegenwoordigen het belang van de burger bij het bewaren of vernietigen van overheidsinformatie. Het advies van externe deskundigen is dan ook onmisbaar. Daarom organiseert het Nationaal Archief opnieuw een bijeenkomst. En wel op 30 november.

Presentaties en interactieve stellingen

Het belooft weer een interessante happening te worden, met presentaties, interactieve stellingen en de mogelijkheid tot netwerken. Net als eerder in 2018 en 2019 staat de bijeenkomst in het teken van de rol van externe deskundigen, hun ervaringen en kennisdelen.

Aanmelden

Bent u externe deskundige? En wilt u de bijeenkomst bijwonen? Aanmelden kan tot 23 november door een mail te sturen naar sophia.vanhoek@nationaalarchief.nl, met als onderwerp: aanmelden bijeenkomst externe deskundigen. U bent van harte welkom op 30 november bij het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag. De bijeenkomst begint om 13:00 uur met een inloop en lunch. Het programma start om 13:30 uur en duurt tot 16:30 uur. De dag wordt afgesloten met een borrel tot 17:00 uur. Bij aanmelding ontvangt u een programmaoverzicht.

Over de externe deskundige

Overheidsorganisaties zijn verplicht een externe deskundige te betrekken bij het opstellen van een selectielijst. Waar het Nationaal Archief bij selectie vooral kijkt naar het historisch belang van archiefmateriaal, kijkt de externe deskundige naar de waarde ervan voor bijvoorbeeld bewijszoekende burgers en instanties, wetenschappers en journalisten. En het overheidsorgaan die de selectielijst maakt naar het organisatiebelang. De externe deskundige is onafhankelijk en wordt benoemd door de staatssecretaris van OCW op voordracht van de betreffende overheidsorganisatie en de algemene rijksarchivaris

Meer weten? Lees het informatieblad Externe deskundige op onze website.