Workshop Datasetregister 15 november

Inschrijven kan nu
Beeldmerk Datasetregister Netwerk Digitaal Erfgoed.
10 november 2022

Op 15 november vindt op het Nationaal Archief een workshop Datasetregister plaats. Het Datasetregister geeft inzicht in de beschikbaarheid van datasets (gegevensverzamelingen bijv. over collecties) in het erfgoedveld. En stimuleert daarmee het gebruik van deze datasets. Tijdens de workshop gaan deelnemers zelf aan de slag met het beschrijven van een dataset voor het Datasetregister.

De workshop wordt begeleid door Ed de Heer (adviseur/projectleider (Linked) Open Data) en Bob Coret (projectleider Netwerk Digitaal Erfgoed Bruikbaar) van het Nationaal Archief. En maakt deel uit van de Maand van het Digitaal Erfgoed.

Inhoud van de workshop

Deelnemers krijgen allereerst uitleg over datasets en datasetbeschrijvingen. Wat de functie van het Datasetregister is en hoe het past in het netwerk van erfgoedinformatie. Vervolgens beschrijven deelnemers een aantal datasets over de collectie van hun eigen organisatie. Ed de Heer: ‘Na de workshop hoeven de deelnemers hun datasetbeschrijvingen alleen nog maar te publiceren op de website van de eigen organisatie en te registreren in het Datasetregister. Op dat moment zijn deze data aangesloten op het Datasetregister.’

Een schat aan informatie

Door datasetbeschrijvingen in het Datasetregister te plaatsen ontstaat een schat aan informatie voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. De datasetbeschrijvingen verwijzen naar datasets, bijvoorbeeld een collectie van museumobjecten, een lijst van schrijvers of inventarissen, die beschikbaar worden gesteld door erfgoedorganisaties. De Heer: ‘Er staan nu al honderden datasetbeschrijvingen in het Datasetregister. Via deze workshop willen we het Datasetregister verder uitbreiden en hopen we dat nog meer instellingen aanhaken. Hoe meer datasetbeschrijvingen in het Datasetregister, hoe interessanter het is om te raadplegen.’

Tijd, plaats en deelname

Datum: 15 november 2022
Tijd: 10.00-12.00 uur 
Locatie: Fruinzaal Nationaal Archief

Aanmelden voor de workshop Datasetregister kan via de website van het Nationaal Archief. Hier staat ook meer informatie over de workshop.

Over het Datasetregister

Het Datasetregister is een voorziening van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en wordt beheerd door het Nationaal Archief. Erfgoedinstellingen kunnen er hun datasetbeschrijvingen aan toevoegen. Die gebruikers van erfgoeddata kunnen doorzoeken. Momenteel zijn er 749 datasetbeschrijvingen opgenomen in het Datasetregister.