Kennisplatforms op de Archiefdagen

3 mei 2018

Op 10 en 11 juni zijn de Archiefdagen in Venlo. Heel archiefminnend Nederland komt twee dagen bij elkaar om gelijkgestemden te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Aan het inhoudelijk programma dragen de kennisplatforms sterk bij. Deze maken deel uit van het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg: KIA. Een netwerk waar u kunt meedenken en discussiëren over ontwikkelingen, vragen en problemen binnen het vak.

Archivering by design

Zo is archivering by design een prominent onderwerp in het programma. Marens Engelhard verzorgt met Erik Saaman de keynote over het belang van archivering vanaf het moment van creatie. Laatstgenoemde zal samen met Roland Bisscheroux, aanjager van het kennisplatform Architectuur, ook een workshop verzorgen over archivering by design. Dit onderwerp krijgt op het kennisplatform komend jaar veel aandacht.

Omgevingswet en AVG

Urgente vraagstukken rondom de Omgevingswet en de AVG krijgen ook de ruimte in een paneldiscussie en een workshop. Volg de (nog te starten) discussie op het platform Informatiehuishouding Overheden voor de omgevingswet. Informatie over de gevolgen van de AVG vindt u op kennisplatform Juridische Vraagstukken.

KIA

Chantal Keijsper (voorzitter BRAIN) en Diana Teunissen (directeur Digitale Infrastructuur en Advies van het Nationaal Archief) nemen u in een gezamenlijke presentatie mee langs KIA. Kom naar de Archiefdagen, voed u met interessante kennis en ontdek wat de kennisplatforms voor u kunnen betekenen! Kom vooral langs bij de KIA-stand voor een praatje en praktische informatie.

Grenzeloos

De Archiefdagen staan dit jaar in het teken van het thema ‘Grenzeloos’. Het thema is mede ingegeven door de ligging en de internationale oriëntatie van de gaststad Venlo, maar het is vooral in overdrachtelijke zin voor iedere professional in de archiefsector van belang. Hoe zorgen we voor een grenzeloze toegankelijkheid van archieven en collecties (delen)? Waar liggen grenzen in verband met openbaarheid, privacy of auteursrecht (openen)? Welke gevolgen gaan algoritmes hebben voor het beheer en gebruik van archieven? Wat wordt de betekenis van ‘archiving by design’ (ontwerpen)?