Aanvragen oorlogsarchief Nederlandse Rode Kruis 

Rode Kruis Informatiebureau Oorlogsarchief
3 december 2018

Het oorlogsarchief van het Rode Kruis is begin dit jaar overgedragen aan het Nationaal Archief. De bewerking van het archief is nog niet afgerond, maar vanaf 3 december is het wel weer mogelijk een aanvraag in te dienen om stukken uit het oorlogsarchief in te zien. 

Gebruiksklaar maken

Sinds de overdracht zijn we hard bezig om het archief gebruiksklaar te maken.
De afgelopen tijd zijn we bijvoorbeeld bezig geweest met inventarissen schrijven, opnieuw verpakken, maar ook met de registratie in de systemen van het Nationaal Archief. Ook moeten het Nationaal Archief en het Nederlandse Rode Kruis nog bepalen welke onderdelen een openbaarheidsbeperking krijgen om de privacy van nog levende personen te waarborgen.

Behandeling vraagt meer tijd

Het gebruiksklaar maken van de collectie neemt helaas meer tijd in beslag dan we hadden voorzien. We begrijpen echter dat de collectie voor veel mensen waardevolle informatie bevat. Ondanks dat we nog niet alle zaken in gereedheid hebben, nemen we  daarom vanaf 3 december weer aanvragen in behandeling. Door de bewerking kunnen we helaas niet de dienstverlening leveren die u van ons gewend bent. Houd er rekening mee dat de behandeling van aanvragen meer tijd kost dan gebruikelijk. 

Indienen aanvraag

U kunt een aanvraag indienen door het webformulier Aanvraag van informatie uit het Rode Kruis oorlogsarchief in te vullen of een e-mail te sturen naar info@nationaalarchief.nl.

Vermeld in uw e-mail in elk geval de volgende gegevens:
•    naam van de persoon over wie u informatie zoekt, met volledige voornamen;
•    zijn of haar geboortedatum en bij voorkeur ook de geboorteplaats;
•    bewijs van overlijden van de betrokkene als hij/zij korter dan 100 jaar geleden is geboren; wanneer hij/zij nog in leven is: toestemming van betrokkene.
Extra bijzonderheden en informatie zijn altijd welkom.

Meer informatie over het oorlogsarchief van het Rode Kruis vindt u in onze onderzoeksgids Oorlogsarchief Nederlandse Rode Kruis.