Tentoonstelling Topstukken in perspectief

21 maart 2019

Op donderdag 21 maart opende journalist en presentator Jort Kelder de nieuwe tentoonstelling Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie in het Nationaal Archief.

Topstukken voor iedereen?

In de tentoonstelling zijn vijftien topstukken te zien die stuk voor stuk een belangwekkend historisch moment markeren. Naast het Plakkaat van Verlatinge worden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de Vrede van Munster, het Kinderwetje van Van Houten, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Samen met contextstukken. Het Nationaal Archief is zich ervan bewust dat de collectie zoals deze is gevormd slechts één perspectief biedt. Dit werpt dan ook de vraag op: zijn dit wel topstukken voor iedereen? En: wat is hun betekenis nog in de samenleving van vandaag? 

Visies op topstukken

Om de getoonde objecten meer in perspectief te plaatsen geven bekende personen uit onder meer de politiek, de media en de wetenschap er hun eigen visie op. In video-interviews vertellen zij welk specifiek archiefstuk voor hen belangrijk is en waarom het hen raakt. Zo gaat royalty watcher Marc van der Linden in op de abdicatie van koningin Beatrix, becommentarieert millennial-expert Talitha Muusse de Wet die in 1956 de handelingsonbekwaamheid voor getrouwde vrouwen ophief en geeft voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier haar kijk op de akte van erkenning van de onafhankelijkheid van Suriname. 

Ook het perspectief van de bezoeker is belangrijk. Welk topstuk raakt hen het meest en waarom? Aan een ronde tafel in het midden van de tentoonstelling kunnen bezoekers een reactie achterlaten. Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief rondleidingen, debatten, lezingen en andere evenementen. Binnen deze programmering is volop ruimte voor gesprek. 

Historisch Nieuwsblad

In samenwerking met Historisch Nieuwsblad wordt bij Topstukken in perspectief een speciale bijlage uitgegeven. In deze special worden alle topstukken uit de tentoonstelling uitgelicht. Deze bijlage wordt uitgegeven bij Historisch Nieuwsblad van april en is los te verkrijgen bij het Nationaal Archief.

Topstukken in perspectief

22 maart 2019 tot en met 5 januari 2020
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag Centraal.
Plan je bezoek aan de tentoonstelling