Terug naar zoekresultaten

1.05.01.01 Inventaris van het archief van de Oude West-Indische Compagnie (Oude WIC), 1621-1674 (1711)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.05.01.01
Inventaris van het archief van de Oude West-Indische Compagnie (Oude WIC), 1621-1674 (1711)

Auteur

A. Telting, D.J. Kortlang

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Oude West-Indische Compagnie (OWIC)
OWIC

Periodisering

archiefvorming: 1621-1674
oudste stuk - jongste stuk: 1621-1711

Archiefbloknummer

114

Omvang

; 99 inventarisnummer(s) 7,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten. De stukken van vòòr ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

West-Indische Compagnie Westindische Compagnie, Kamer Amsterdam Westindische Compagnie, Kamer Maze Westindische Compagnie, Kamer Noorderkwartier Westindische Compagnie, Kamer Zeeland Westindische Compagnie, Vergadering van Negentienen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat onder meer stukken over de Kust van Guinea, notulen van het Haags Besoigne (gezamenlijk overleg te Den Haag van de diverse Kamers), documenten van de kamer van Amsterdam (meest notulen) en enkele stukken van de kamer Delft, de Kamer op de Maze en kamer Noorderkwartier. Een groot deel van het archief bevat stukken afkomstig van de Kamer Zeeland, waaronder de belangrijke collectie papieren uit Brazilië uit de periode 1630-1654.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Het grootste gedeelte van het oorspronkelijke archief is verloren gegaan, onder andere door verkoop als oud papier in 1821 en een brand in 1844. Het belangrijkste deel van het overgebleven archief is afkomstig van de Kamer Zeeland. Hier speelt het voordeel dat correspondentie vanuit de koloniën naar Nederland in vijfvoud gekopieerd diende te worden [voor iedere kamer één exemplaar]. Aangezien de kamer Zeeland bij tourbeurt met Amsterdam (vijf jaar) voor een periode van 2 jaar als presiderende kamer fungeerde, bevat de collectie voor die periodes zelfs de originele missiven uit Brazilië.
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Op de Overgekomen brieven en papieren Brazilië (inventarisnummers 49-67) is een digitale index beschikbaar.
Op het Groot-kapitaalboek van de Kamer Amsterdam (inventarisnummer 18B) is een digitale index beschikbaar (oud nr. 1.05.17).
Op diverse lijsten met Militairen uitgezonden naar Brazilië is een digitale index beschikbaar (oud nr. 1.01.53).
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Oude West-Indische Compagnie (OWIC), nummer toegang 1.05.01.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, OWIC, 1.05.01.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor aanvullend onderzoek wordt u verwezen naar het archief van de Staten-Generaal, en dan vooral naar de liassen WIC en loketkast WIC en naar de archieven van de Staten van Holland (allen Nationaal Archief); Zeeland (Zeeuws Archief) en Groningen (Groninger Archieven) en de archieven van de plaatselijke besturen van steden waar een kamer van de WIC was gevestigd (Amsterdam, Middelburg (Veere en Vlissingen), Groningen, Delft, Rotterdam.
Gegevens over Nieuw-Nederland (Manhattan) zijn slechts zeer spaarzaam in dit archief te vinden (hoofdzakelijk in bewaard gebleven resoluties). Voor gegevens over Nieuw-Nederland (Manhattan) wordt u verwezen naar archiefcollecties in de staat New York (Public Library in Albany bijvoorbeeld), waarvan een groot deel is gepubliceerd en in het Engels is vertaald. Daarnaast zijn er veel gegevens te vinden in enkele archieven van het Stadsarchief Amsterdam, met name het notarieel archief, het archief van de classis Amsterdam en het archief van het stadsbestuur. Zie verder het infoblad Nieuw-Nederland.
De Oude WIC (1621-1674) werd opgevolgd door een nieuwe WIC, zie verder ook toegang 1.05.01.02: Inventaris van het archief van de Tweede West-Indische Compagnie, 1674-1791
Literatuur Boxer, C.R., The Dutch in Brazil 1624-1654 , Oxford 1957 Goslinga, C.Ch., The Dutch in the Caribbean and on the Wild Coast 1580-1680 , deel 1, Assen 1971 Heijer, H.J. den, Geschiedenis van de WIC , Zutphen 1994 Laet, J. de, Iarlyck Verhael van de Verrichtinghen der Geoctroyeerde West-Indische Compagnie in derthien Boecken , vier delen, uitgegeven door S.P. L'Honoré Naber, werken Linschoten Vereeniging 34, 35, 37 en 40, Fen Haag 1931-1937 Menkman, W.R., De West-Indische Compagnie , Amsterdam 1947 Wätjen, H., Das holländische Kolonialreich in Brasilien , Den Haag/Gotha 1921 Winter, P.J. van, De Westindische Compagnie ter kamer Stad en Lande , Den Haag 1978