Beveiligd

Kwaliteitseis voor de archivering van overheidsinformatie

Eis

Informatieobjecten zijn beveiligd tegen onbedoelde en onbevoegde wijzigingen. Conform de geldende standaarden voor informatiebeveiliging.

Doel

Een gebruiker kan er op vertrouwen dat een informatieobject is zoals deze eerder door bevoegde medewerkers is vastgelegd.

Toelichting

Tijdens de levenscyclus van een informatieobject moet informatieverlies door onbedoelde of onbevoegde wijzigingen worden voorkomen. Dan gaat het in het bijzonder om informatieverlies op het niveau van de essentiële kenmerken, dus inclusief de metagegevens.

Een informatieobject kan zowel in opgeslagen toestand als tijdens 'transport' onbedoeld worden gewijzigd. In opgeslagen toestand kan de oorzaak bijvoorbeeld liggen in een defect in de drager  - bijvoorbeeld een harddisk - van het informatieobject. Maar ook softwarefouten kunnen een informatieobject onbedoeld wijzigen. Tijdens transacties binnen of tussen informatiesystemen, groeit de kans op onbedoelde wijzigingen. Zowel de zendende als de ontvangende component én het transportmedium moeten het informatieobject zonder onbedoelde wijzigingen verwerken. Het opsporen en zo mogelijk herstellen van onbedoelde wijzigingen vereist een geheel van technieken, zoals checksums, redundante opslag (bijvoorbeeld RAID), hashing enzovoort. Dergelijke technologieën volstaan in de regel niet voor het opsporen en herstellen van onbevoegde wijzigingen. Zulke wijzigingen tasten immers niet de technische staat van het informatieobject aan, maar louter de inhoud. Ook de bescherming van informatieobjecten tegen onbevoegde wijzigingen vraagt om een combinatie van maatregelen. Waaronder adequaat Identity and Access Management, encryptie, logging en technische voorzieningen als firewalls. 

Merk op dat wijzigingen die dienen om het informatieobject (duurzaam) toegankelijk te houden bedoelde wijzigingen zijn, die worden gevalideerd. In termen van informatiebeveiliging is integriteit het borgen van de accuratesse en compleetheid van informatie en verwerkingsmethoden (ISO/IEC 27002). Betrouwbaarheid is de verzamelterm voor de begrippen beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV-classificatie).

Bronverwijzingen

  • ISO 15489, 7.2.4
  • AP 39 van de NORA Controle op juistheid, volledigheid en tijdigheid, vallende in het cluster Betrouwbaarheid en AP 40 (NORA) waarin vooral naar Onweerlegbaarheid (onder andere bij uitwisseling van berichten) wordt verwezen.

Publicatiestatus

Gepubliceerd

Permanent ID

DUTO-0026